IF Metalls överenskommelse i bemanningsfrågan gör det svårare för Livs att finna en lösning på frågan för sina medlemmar.

– IF Metalls avtal ställer till ett helvete för oss. Arbetsgivarna sticker det där avtalet under näsan på oss, men vi tänker inte acceptera de godtyckliga undantag som finns i IF Metalls överenskommelse, säger Gerald Lindberg, Livs andre ordförande.

Det handlar om det avtal som IF Metall skrev på i fredags och som bland annat innebär att en arbetsgivare vid återanställning av uppsagda har möjlighet att göra undantag som omfattar en tredjedel av dem som ska återanställas. Livsmedelsarbetarnas fack vill alltså inte gå med på ett avtal som ger arbetsgivare möjlighet att på egen hand göra sådana undantag.

Gerald Lindberg gillar inte den övriga delen av överenskommelsen heller. Den är full av hål, säger han.

– Innan IF Metall skrev på avtalet frågade de oss till råds. Vi avrådde från att gå med på avtalet och förklarade att det skulle av användas mot oss, säger Livs andre ordförande.

Han är dessutom irriterad på uttalanden från IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä i en artikel i LO-Tidningens nätupplaga i går, måndag. Han vänder sig mot att avtalssekreteraren där säger att IF Metalls nya avtal skulle ha hindrat Marabous godtycke vid återanställning. Gerald Lindberg säger att den frågan är Veli-Pekka Säikkälä dåligt insatt i, vilket Livs inte är. Livs har arbetat med frågan i fyra år.

– Det är klart att det här får konsekvenser för Industriavtalets framtid – att industrifacken inte är samspelta och att arbetsgivarna agerar som de gör.

Gerald Lindberg vill nu se att arbetsgivarna i Livsmedelsföretagen börjar agera och sätter igång att förhandla på allvar.

– Arbetsgivarna verkar handlingsförlamade. Det ser ut som de sitter i knät på Svenskt Näringsliv. För vår del ligger varslen kvar och vi funderar på att utöka dem.