Handels har gått med på att flytta fram den varslade strejken i ett antal stora butiker och lager från den 1 till den 8 april. Parterna söker nu en egen lösning på frågan om hur bemanningsföretag ska få användas.

– Vi har fått det primära: Vi är inne i reala förhandlingar. Därför sa vi ja när medlarna bad oss att skuta fram strejkvarslet, säger Lars-Anders Häggström, ordförande i fackförbundet Handels.

– De utdragna avtalsförhandlingarna inom industrin har gjort att vi har hamnat i tidsnöd. Samtidigt har vi komplicerade frågor att lösa. Därför ville medlarna ha mer tid, och det gick vi med på.


AD tar ställning klockan 13

Arbetsgivarna i Svensk Handel hade stämt Handels till Arbetsdomstolen och hävdat att facket inte har rätt att utlösa den varslade strejken den 1 april, med motiveringen att avtalen inte har sagts upp i tid. Eftersom strejken ändå har skjutits en vecka framåt har arbetsgivarna dragit tillbaka sin stämning i AD.

Är det risken för att ni ändå inte skulle fått lov att strejka från den 1 april som har fått er att gå med på att skjuta upp strejken?

– Nej, det har vi inte vägt in, svarar Lars-Anders Häggström. Vi anser fortfarande att vi har sagt upp avtalen på rätt sätt.

Parterna träffas på nytt klockan 13 i dag, måndag. De har än så länge inte diskuterat löneökningar. I stället är det frågan om hur bemanningsföretag ska få anlitas efter att företagen har sagt upp egna anställda som står i centrum. Medlarna har inte gått in på den, utan lämnat över den till parterna.

Vilken betydelse har IF Metalls och Teknikföretagens uppgörelse om bemanningsföretagen för era förhandlingar?

– Deras lösning passar inte handeln, svarar Lars-Anders Häggström bestämt. I vår bransch finns en mycket större flexibilitet, med många deltidsanställda.

Metalluppgörelsen ett stöd
Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel, tar däremot uppförelsen mellan Teknikföretagen och IF Metall som en utgångspunkt.

– Frågan är alltför komplicerad för att lösas på några få dagar. Genom uppgörelsen på IF Metalls område har vi något att hålla oss till, säger Dag Klackenberg.

– Det vore bra med någotsånär lika lösningar för alla. Jag våndas inför en byråkratisering av arbetsmarknaden, med en massa olika regler om bemanningsföretag att hålla reda på.

– Det är nästan så att jag vädjar till LO och Svenskt Näringsliv att ta kontakt och lösa den här frågan.