Ännu ett avtal inom industrin kan vara på gång redan i kväll. Men det är inte ett gemensamt förslag för LO:s industriförbund. Bara Livs räknar med att få ett bud av opo.

– Om dagens överläggningar går som planerat får vi en hemställan senare i kväll, säger Gerald Lindberg, Livs andre ordförande.

Livs, Pappers och GS försökte få IF Metall att vänta med att underteckna sina avtal, när det bara var IF Metall som fick slutbud av medlarna i torsdags. De betonade vikten av att facken håller ihop.

– Vi är överens om att vi ska gå i mål samtidigt. Sedan den överenskommelsen sprack med tjänstemännen och ingenjörerna känns det ännu viktigare att vi håller ihop, sade Livs ordförande Hans-Olof Nilsson till LO-Tidningen då.

IF Metall valde ändå att tacka ja till budet och gå i från de andra LO-förbunden i fredags och nu kan Livs vara inne på samma väg.

Medlarkontakter i helgen
Pappers och GS har haft uppehåll i förhandlingarna i helgen medan Livs haft kontakter med opo.

– Vi har gått framåt och det är möjligt att vi får en hemställan senare i kväll, säger Gerald Lindberg, Livs andre ordförande.

Men Pappers och GS kommer inte att få någon hemställan i dag, enligt deras opo Gunnar Högberg. Han vill dock inte säga när ett slutbud kan komma.

Inte heller Pappers förhandlingsansvarige Matts Jutterström vet när en uppgörelse kan bli aktuell för förbundet.

– Ingen aning, men vi har inte kommit så långt än. Det kan vi konstatera, säger han.

Anmärkningsvärt
Matts Jutterström tycker att det är anmärkningsvärt att opo än en gång verkar vara på väg att lämna ett bud som gör det svårt för facken att hålla ihop.

– Vi får försöka ta kontakt med opo nu och höra vad de håller på med, säger han.

Enligt Gerald Lindberg är det fullt möjligt att industriförbunden nu kommer att göra upp var och en för sig i stället för att invänta varandra.

– Mycket talar för att det blir så. Är det någon av oss som får ett genombrott i frågorna vi driver då gynnar det de andra också, säger han, och tillägger att Livs kommer att hålla kontakt med GS och Pappers under hela processen.

Bemanning fortfarande knäckfrågan
Den svåraste frågan att lösa är fortfarande bemanningsfrågan och företrädesrätten. Varken Livs, GS, eller Pappers vill använda den lösning IF Metall förhandlat fram. De har i stället ett eget förslag, som Livs nu kan bli först med att ro i land.

– Vi utgår från att bemanningsfrågan är med i hemställan vi får. Annars blir det inget avtal, säger Gerald Lindberg.