”Idag är arbetslöshet (som så mycket annat) ditt personliga problem.
Det har skett en markant förskjutning från samhälle till individ.
Vem talar idag om solidaritet?”

 

   

KONSTPROJEKT. Virserums konsthall och åtta andra museer har samlat in aktuella berättelser i ord och bild om hur den ekonomiska krisen påverkat vanliga människor.

En "materialbank" byggd på intervjuer med ett fyrtiotal personer, som de olika museerna får använda efter eget huvud och utrymme.

Olika på olika platser
I Norrköping kommer Stadsmuseet att projicera bildspelet utomhus på en husvägg. I Virserum visas hela materialet, med invigning och köksbordssamtal på söndag den 28 kl 15. Per-Olof Sjöö, GS ordförande, har dessförinnan invigt utställningen klockan 14.

I Stockholm anordnas en utställning på ABF-huset, som invigs på måndag den 29 klockan 18, bland annat med uppträdanden av Jenny Wrangborg.

I Skellefteå har man redan tjuvstartat den vandringsutställning som är tänkt att besöka många platser.

 
 

Jeanette Viktorsson, Umeå, Volvo Lastvagnar.

Foto: PETTER ENGMAN

   

Radio och tidning
Materialet – om man nu har rätt att använda ett så kallt ord om andra människors liv och bekymmer – kommer även att spridas i andra medier.

Radions P1 har gjort inte mindre än fyra program, som kommer att sändas med början torsdagen den 25 mars klockan 14.

På webbsidan www.varsel.net, som öppnas på lördag den 27 mars, finns det både möjlighet att se bildspelet och diskutera fackliga frågor på ett diskussionsforum.

Det håller även på att tryckas upp en pappersversion, en tidning som sprids via de folkrörelser som står bakom projektet: LO, ett antal fackförbund och ABF.

Ett projekt med framtiden för sig
Det finns således all anledning att följa projektet och se hur det utvecklar sig. Inte minst blir man nyfiken på om den andra betydelsen av ordet "varsel" kommer att spöka: förmågan att med hjälp av intuition se in i framtiden.

Följande museer är inblandade:
Virserums konsthall, Stockholms Stadsmuseum/ABF Stockholm, Arbetets Museum Norrköping, Norrköpings Stadsmuseum, Västerbottens Museum, Bohusläns Museum, Länsmuseet i Varberg, Landskrona Museum, Folkets Hus Skellefteå.

 

Bilden på löpsedeln föreställer Anders Nilsson, Långasjö sågverk. Foto: BJÖRN STRIDH.

Läs också: Varsels hemsida.

Lyssna också: Del 1 (av 4) av radiporgrammet K1 om Varsel.

Läs också: Rapport från vernissagen (Stockholm) på bloggen LO-Tidningen Kultur.