Påskvarsel hör avtalsrörelsen till. Tre av de senaste fyra avtalsrörelserna har Handels varslat om konflikt. Men det har aldrig blivit strejk.

– Vi vill inte ha strejk. Vi vill ha avtal. Det är därför vi varslar, säger Lars-Anders Häggström, Handels ordförande.

Natten mot skärtorsdagen läggs arbetet ner i 79 butiker och lager – om inte fack och arbetsgivare har slutit avtal för branschen. Förhandlingarna har handlat om bemanningsföretag, rätten till heltid samt förstås lönerna.

Facket hävdar rasande att motparten inte får komma till ett avslut före industrin, att Svenskt Näringsliv hindrar Svensk Handel att sluta avtal. Medlare jobbar för fullt med ett bud till parterna.

Styrkan för facket är konsumenternas sug efter påskbord och påskägg samt den lediga tiden för shopping. Påsken ger klirr i kassan åt handlarna. Och gör dem extra sårbara i avtalsförhandlingarna. En strejk under påsken får snabbt konsekvenser.

– Det rör sig snabbt om flera hundra miljoner som går förlorade i utebliven försäljning bara under påskhelgen, säger Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel.

Förlust direkt
Han säger att handeln drabbas hårdare än många andra branscher av en strejk. Ett bygge kan stanna men byggföretaget får ändå betalt när byggprojektet sedan blir klart. Samma sak gäller inom industrin där ordrarna ligger kvar under konflikten och ger pengar när strejken är över. Men om en affär stänger går kunderna någon annanstans och handlaren får aldrig igen den förlorade dagsförtjänsten.

– För oss blir det förlust direkt om det blir strejk och därför är ett varsel mer hotfullt för oss.

Men arbetsgivarna inom handeln börjar bli vana vid strejkhoten. Under 2000-talets fyra avtalsrörelser har Handels varslat om påskstrejk i tre. Bara 2004 enades parterna om ett avtal utan strejkhot.

– Det är inte så att vi alltid varslar. Konflikt är en sista utväg, men vi kanske är mer stridbara än andra, säger Lars-Anders Häggström, ordförande i Handels.

Han ser varslen som ett nödvändigt ont för att sätta press på arbetsgivarna och skapa tryck i förhandlingarna. Det brukar fungera. Trots en lång historia av varsel har det inte blivit någon strejk på handelns avtalsområde sedan 1995.

– Vi har lyckats lösa frågorna utan strejk hittills. Det har räckt med att varslen satt extra press på oss och arbetsgivarna att hitta en lösning, säger Lars-Anders Häggström.

Effektivt hot
Att strejker kunnat undvikas, även om det skett i sista stund, är även Dag Klackenberg glad över, och han säger att det är bra för både fack och arbetsgivare.

– Strejk och lockout är inte effektivt på något plan, men hot om strejk är effektivt för facket, konstaterar han.

Att avtalen brukar löpa ut precis före påsk, gör konfliktvapnet vassare för Handels än för många andra förbund. Men Dag Klackenberg säger att det är svårt att hitta någon perfekt avtalstid för Svensk Handel. På hösten riskerar julhandeln att drabbas, sedan kommer påsk, följt av midsommar och semester.

– En bra tid för oss skulle vara förhandlingsstart efter midsommar och avtal klart före Almedalsveckan i början av juli. Alla andra tidpunkter är dåliga, säger han och skrattar.

"Avtal, inte strejk"
Dag Klackenberg tror dock inte att det blir någon påskstrejk i år heller.

– Varslet är stort och allvarligt, men syftet är inte att få strejk utan att få till ett avtal, och det tror jag fortfarande att vi lyckas med, säger han.
Lars-Anders Häggström är inne på samma linje.

– Jag skulle nog sätta lite pengar på att vi har ett avtal klart innan det gamla löper ut.

Innebär det att ni är beredda att teckna ett avtal även om industrin inte satt något märke?

– Ja, det är klart. Vi har sagt att den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska gå först, men de har inte kunnat leverera. Vårt avtal löper ut den sista mars och vi vill inte ha ett avtalslöst tillstånd.


FAKTA / Påskvarslet 2007

I förra avtalsrörelsen, 2007, varslade Handels om påskstrejk trots att parterna redan var överens. Svensk Handel fick inte skriva under uppgörelsen då Svenskt Näringsliv tyckte att den var för dyr. Innan strejk bröt ut skrev Svensk Handels vd Dag Klackenberg på ett avtal med jämställdhetspott, trots motstånd från industrins arbetsgivarföreträdare.