Det finns fortfarande inget besked om när IF Metall har tänkt lämna sitt svar på slutbudet från opo. Och det kan bli ett icke-besked från facket även denna gång.
– Att vi inte kan ställning är också ett svar, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

Parterna är kallade till opo, i eftermiddag klockan 16, för att lämna svar på slutbudet. Men om det blir något svar då återstår att se.

– Opo sa klockan 16. Men de sa klockan 21 i går också, och se hur det gick. Vi har ingen aning om hur eller när det blir, säger Magnus Ling, vd för Industri- och kemigruppen.

Han, och fackets andra motparter som LO-Tidningen talat med, säger att risken är att IF Metalls förhandlare, liksom i går, meddelar att de inte tänker svara på budet utan att de behöver mer tid.

– Det brukar vara så att man svarar på buden man fått. Det är liksom grunden till industriavtalet, men bevisligen kan man låta bli att svara också, så vi får se vad som händer, säger Bengt Huldt, vd för Stål- och metall.

Väntar in facket
Arbetsgivarorganisationerna hade redan under gårdagen fattat beslut om opos bud, men de väntar med att meddela sina svar tills IF Metall lämnat sitt.

– I och med att de är de som dragit ut på tiden får de lämna först, säger Bengt Huldt.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä kunde vid 14:30-tiden i dag inte säga när fackets svar kommer att komma.

– Vi sitter med hemställan nu och ska lämna svar senare i dag, säger han.

Inget svar om svar
Tanken har varit att IF Metall ska vänta in de övriga industriförbunden inom LO, och främst GS som fortfarande förhandlar med sina motparter om bemanningsfrågan. Nu har dock GS ajournerat sina förhandlingar, och säger att de kan återupptas först i slutet av helgen.

IF Metall kommer ändå att lämna något besked till opo senare i dag.

– Något måste vi ju svara. I går svarade vi att vi inte kunde ta ställning till hemställan, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Innebär det att ni ska lämna samma besked i dag i stället för att ta ställning till budet?

– Det kan jag inte svara på.