Agamnenon offrar sin dotter till gudarna.  
   

SYNOPSIS. Aischylos Orestien består av tre tragedier. Namnet pekar ut Orestes som den centrala gestalten i trilogin. Men i det första dramat, Agamemnon, har han ännu inte dykt upp som en av karaktärerna.

Agamemnon är kung i Argos och i pjäsen som bär hans namn återvänder han från det tioåriga kriget i Troja. Hans hustru heter Klytaimnestra och de har barnen Ifigenia, Elektra och Orestes.

Ett offer som blidkar gudarna
På väg ut till kriget drabbades Agamemnons här av vindar som inte förde dem mot målet. Agamemnon sätter då sin lit till en siare som menar att gudarna skulle blidkas om han offrar sin dotter Ifigenia.

Han beordrar att hon ska offras offentligt och det sägs att hennes blod redan forsar genom hans framtid.

Dubbla motiv
När han återvänder från kriget har Klytaimnestra en plan redo för att mörda Agamemnon för att han dödat deras dotter. Till hjälp har hon Aigisthos, som under kungens bortovaro varit hennes älskare. Denne har ett eget motiv för att hämnas på Agamemnon.

 
Klytaimnestra förbereder sig för hämnden.
 
   

Aigisthos är nämligen son till Thyestes, vars två äldsta söner mördats av Agamemnons far, Atreus. På den tiden var Atreus kung i Argos. Efter en konflikt jagade Atreus bort sin bror Thyestes från staden. Efter en tid återkom Thyestes och bönföll om förlåtelse och om att få leva i fred med sin bror. Atreus gav sken av att gå med på detta och ordnade en festmåltid. Men i hemlighet lät han mörda Thyestes två äldsta söner och det var köttet från dem som lades på Thyestes fat under måltiden. Händerna lades under det övriga köttet på tallriken. Thyestes åt glupskt för att hedra gästabudet, men när han kom ner till händerna, som han kände igen, föll han baklänges och spydde sina egna barn på golvet. I slutet av pjäsen, när Agamemnon dödats, säger Aigisthos att rättvisa till slut skipats och att han först nu tror att han kan dö lycklig.

Pjäsen Agamemnon låter alltså två olika motiv för att skipa rättvisa genom hämnd löpa samman i samma handling, mordet på Agamemnon.

 
Orestes förföljd av hämndegudinnorna.  
   

Modermord och rättvisa
I Gravoffret återvänder Agamemnons son Orestes från sin landsflykt. Med hjälp av sin syster Elektra mördar han sin mamma Klytaimnestra och Aigisthos.

Eumeniderna handlar om hur man ska göra med modermördaren Orestes. Ska hans öde avgöras genom hämnd eller i domstol? Och ska han avrättas eller frias?

I volymen De grekiska tragedierna (Vertigo) finns alla grekiska tragedier som blivit översatta till svenska.

Tomas Lappalainen
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn