Anne Nordström, vice ordförande på handelsklubben på Willys i Rissne, tycker att det skulle vara roligt att vara med om en strejk.
 

Strejkviljan är god på Willys i Rissne norr om Stockholm. Och facket har snabbt fått nya medlemmar.

– De handelsanställda är värda bättre löner. Om de strejkar, så har de min sympati, säger Britt Ekdahl, som just har köpt mat på Willys i Rissne, som ligger i Sundbybergs kommun.

Inne i butiken har de flesta anställda nätt och jämt hunnit inse att de är uttagna i konflikten. Arbetsschemat är så tajt att Handelsklubben inte har hunnit samla medlemmarna till möte, förklarar Anne Nordström, vice ordförande i klubben.

– Vi i klubbstyrelsen tar tag i dem vi möter och berättar. Många är oroliga, de har inte kunskap om vad en strejk innebär.

– När de förstår varför facket har varslat om strejk, och att de inte blir utan inkomst, så blir de lugnade och tycker att det här är bra.

Rätt till heltid viktigt
Möjligen beror en del av oron på att många anställda kommer från länder där strejker medför större dramatik än i Sverige. Anne Nordström tycker för sin del att det ska bli roligt att få vara med om en strejk. På frågan om vilket av Handels krav hon är mest villig att slåss för svarar hon utan att tveka:

– Rätt till heltid! Jag har försökt få heltid länge, men det är svårt. Min tjänst är på 33 timmar i veckan.

Högre lön är självklart också viktigt. Lönerna inom handeln är usla, anser kollegan Anders, som inte vill skylta med sitt fullständiga namn.

Sami Akmese, som har arbetat på Willys i nio år, tycker att hans lön är ok.

– Men jag har lång erfarenhet, då tjänar man mer. Många har svårt att klara sin ekonomi. Allting blir ju dyrare.

Strejken lockar medlemmar
De timanställda som bara arbetar några timmar då och då får inte tillgodoräkna sig någon branschvana, utan ligger kvar på ingångslönen. Därför är det viktigt att också avtalets lägsta löner höjs, anser Anne Nordström.

Flera anställda i butiken tackar nej till att bli intervjuade, men på frågan om de ställer upp på strejken svarar de ”ja” eller ”självklart”. Mer än hälften av personalen är med i facket, och konflikten ser ut att höja den andelen. Redan samma dag som Handels varslade om strejk fick klubben fyra nya medlemmar.

 

 

FAKTA / Det här gäller vid en strejk

… för strejkande
• Medlemmar i Handels får konfliktersättning som motsvarar lönen efter skatt. För att få ersättning ska medlemmen fylla i och lämna en konfliktanmälan till facket under varseltiden. Under strejken ska antalet missade dagar och timmar fyllas i på konfliktkort som lämnas till facket.
• De strejkande måste också anmäla sig till arbetsförmedlingen när strejken startar.
• De som inte är med i facket riskerar att bli utan ersättning och lön. Många arbetsgivare i en konflikt svarar med en lockout för personalen som inte strejkar. Det innebär att de inte får göra sitt arbete och inte heller får någon lön.
• Den som går med i facket och betalar medlemsavgiften innan strejken bryter ut får strejkersättning.
Källa: Handels

… för företagen
Butiker och lager som kan drabbas av Handelsstrejken kommer att ersättas till 100 procent för de ekonomiska skador som uppstår, enligt ett beslut i Svenskt Näringslivs styrelses arbetsutskott.