Livs varslar om strejk. Förbundet trappar upp sina varsel stridsåtgärder som en reaktion på att arbetsgivarna uppmanat sina medlemsföretag till strejkbryteri, enligt facket.
– Det är en grov provokation inte bara mot oss utan mot hela fackföreningsrörelsen, säger Hans-Olof Nilsson, Livs ordförande.

I måndags varslade Livs om blockad mot övertid, nyanställningar och ökad bemanning på samtliga företag som är medlemmar i arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen (Li).

I dag trappas varslet upp. Facket varslar sammanlagt 2 000 anställda på sju företag om strejk. 

– Det är en reaktion på att vår motpart, Livsmedelsföretagen, uppmanar sina medlemsföretag till strejkbryteri, säger Hans-Olof Nilsson, Livs ordförande.

Facket har tagit del av ett internt dokument som Li skickat ut till sina medlemmar.  Enligt Hans-Olof Nilsson innehåller dokumentet uppmaningar om att företagen ska låta oorganiserade jobba över trots övertidsblockaden och låta tjänstemän utföra arbetarsysslor.

– Det är otroligt grovt. Rena rama 1800-talsfasonerna, säger Hans-Olof Nilsson.

Livsmedelsföretagen är förvånade över fackets strejkvarsel. Anna Nordin, Li:s förhandlingschef, säger att facket missförstått dokumentet totalt.

– Vi uppmanar absolut inte till strejkbryteri. Tvärt om har vi velat informera företagen så att de ska veta vad som gäller om det blir konflikt, säger hon.

Avtalsförhandlingarna mellan Livs och Li går fortfarande trögt. Om parterna inte enas om något avtal träder först övertidsblockaden i kraft den 1 april. En vecka senare, den 7 april, inleds strejken.

FAKTA / Företag som omfattas av strejkvarslet
Atria/Lithells i Sköllersta
Milko i Sundsvall
Spendrups bryggeri i Grängesberg
Kraft Foods/Marabou i Upplands Väsby
Gunnar Dafgård AB i Källby
Pågen AB i Malmö och Göteborg