IF Metall skulle ha lämnat svar på ett slutbud från opo i kväll klockan 21. Men något svar blev det inte. I stället begärde facket mer tid. Nu fortsätter kontakterna med opo, och med fackets egna avtalsdelegationer som ska få ta del av budet imorgon.

 

Punktligt klockan 21 stegade IF Metalls ordförande Stefan Löfven och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä in till industrins medlare, opo. Men de kom inte för att lämna något svar på slutbudet de fick klockan 14.

 

Inget svar

– Vi svarar varken ja eller nej. Avtalsdelegationerna har inte ens fått ta del av budet än, säger Lars Ankarfjäll, informationsombudsman på IF Metall.


Anledningen till att facket inte svarar är att IF Metall vill vänta in de övriga industriförbunden inom LO. GS förhandlar fortfarande om bemanningsfrågan. Tillsammans med Pappers och Livs har förbundet lämnat ett förslag på hur frågan ska kunna lösas till sina medlare. Det förslaget förhandlar GS också om med sina motparter.

 

– Vi har ju ett gemensamt förslag så om GS kan komma fram med det vore det toppen, då är det en vinst för oss också, säger Matts Jutterström, förhandlingsansvarig för Pappers.

 

Bra att Metall väntar

– Det är bra att IF Metall väntar så att fler kan gå i mål samtidigt, tillägger han.

 

IF Metalls motparter var också på plats hos opo för att lämna svar på slutbudet, men de fick vända om med oförättat ärende.

 

– Vi avvaktar och lämnar svar när IF Metall gör det. Vi tycker att alla parter ska svara samtidigt, säger Bengt Huldt, vd för Stål- och metall.

 

Förstår facken

Han säger att han har förståelse för att facken vill hålla ihop. Sammanhållningen är en viktig del i industriavtalet, men han tycker ändå att det är olyckligt om det innebär att det dröjer innan industrin kan teckna avtal.

 

– Ska de vänta in dem som har varslat vet man inte hur länge de får vänta, och risken är att någon annan hinner sluta avtal före. Jag är oerhört mån om att industriavtalet ska överleva och sätta normen för de andra avtalen, säger han.

 

Svarstiden osäker

IF Metall ska träffa opo igen i morgon eftermiddag. Innan dess ska förbundets avtalsdelegationer ha gått igenom opos slutgiltiga hemställan. Men det är inte säkert att facket lämnar något svar i morgon heller.

 

– Det vi vet är att vi fortsätter arbetet, sa Lars Ankarfjäll när IF Metall lämnade opo vid 22:30-tiden i kväll.