Livs avtalsansvarige Gerald Lindberg tycker att IF Metall agerar korrekt och visar respekt för de andra industrifacken. Han är nöjd med att IF Metall avvaktar utvecklingen i förhandlingarna hos Livs, GS och Pappers innan förbundet tänker svara på sitt avtalsbud.

– Vår uppfattning är att det är bra om flera förbund går i mål samtidigt, säger han.

Livs förhandlar inte just nu. Arbetsgivarna i Livsmedelsföretagen har inte reagerat på fackets senaste konfliktvarsel. Men Gerald Lindberg tror att det kan komma att gå fort. Det är i första hand bemanningsfrågan som behöver sin lösning.

GS förhandlar just nu och i en paus berättar avtalssekreterare Tommy Andersson att det enda diskussionen rör är bemanningsfrågan. Han vill inte ge några kommenterar på frågan om Facken inom industrin gemensamt har bestämt att IF Metall ska vänta in de andra industriförbunden inom LO.

– Det vore väldigt bra om IF Metall väntar på oss andra. Det hoppas jag att de gör, säger Jan-Henrik Sandberg, ordförande för Pappers.

Pappers är inte i några förhandlingar just nu utan väntar, enligt Jan-Henrik Sandberg, på att de opartiska ordförandena ska höra av sig.

Att IF Metall nu väntar med sitt svar kan även ha andra förklaringar.

Förutom att de fyra industrifacken hos LO ska hjälpas åt och skriva avtal samtidigt kan det också handla om att IF Metall vill ta upp förslaget från de opartiska ordförandena med resten av LO. IF Metall kan söka stöd av alla LO:s förbund för sitt ställningstagande.