IF Metall kan ana en möjlig avtalslösning. Det handlar om ett 22 månader långt avtal med en uppgörelse om bemanningsfrågan.

Det berättar IF Metalls ordförande Stefan Löfven för LO-Tidningen. Den möjliga lösningen har funnits sedan i slutet på förra veckan och den har utvecklats framför allt i diskussioner med de opartiska ordförandena.

– Det här är ett spår som vi inte kan avfärda, säger han.

Detta har tagits fram på initiativ av opo och diskuterats framför allt på Stål- och metalls område. Stefan Löfven har också uppfattat det som att det finns intresse för en sådan lösning även inom andra industribranscher.

– För oss är avtalets innehåll det viktigaste. Längden ser vi mer pragmatiskt på, men 22 månader är bättre än 18, eftersom IF Metalls avtal då hamnar närmare andra avtal – och då kan normeringen ske med större kraft.

Bemanning måste lösas
I ljuset av detta tycker han att det är oförståeligt att Teknikföretagen gick med på ett 18 månader långt avtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer.

IF Metalls ordförande vill inte gå in mer konkret på innehållet i den tilltänkta avtalslösningen. Han säger dock att det för IF Metalls del handlar om ett annan slags lönekonstruktion än i tjänstemännens avtal och ett helt annat innehåll när det gäller företrädesrätten och bemanningsfrågan.

– Tjänstemännens lösning räcker inte för oss. Den är långt ifrån vad vi kräver. Det blir inget avtal med mindre än att vi har en lösning på bemanningsfrågan.

Bryr sig inte om Bäckström
Stefan Löfven håller inte med Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström, som i går sa att tjänstemännens avtal ska fungera som norm för resten av arbetsmarknaden.

– Vi bryr oss inte så mycket om vad Svenskt Näringsliv säger. Urban Bäckström sitter ju inte ens vid förhandlingsbordet. Nu är det våra förhandlande motparter som måste visa integritet.

Förberett för konflikt
Bland LO:s fyra industrifack är det bara IF Metall som inte lagt något varsel. Det tycker inte Stefan Löfven är något konstigt. IF Metall ser ju en möjlighet i diskussionerna med de opartiska ordförandena.
– Varje fack gör sin egen bedömning och vi har full respekt för de bedömningar som de tre andra industrifacken gjort.

Stefan Löfven säger också att facket inte har någon brådska, men om det behövs så är IF Metall bättre förberett för en konflikt än på länge. Det gäller både organisatoriskt och i analysen av företagen.