Handels varslar om strejk för 5.000 av sina medlemmar i butiker och på lager. Enligt facket är syftet att sätta press på arbetsgivarna i Svensk Handel för att komma vidare i förhandlingarna.

– Vår uppgift är att uppnå ett så bra avtal som möjligt för våra medlemmar och det är vår målsättning att lyckas innan det nuvarande avtalet löper ut. Vi tvingas nu varsla för att få fart på förhandlingarna, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström i ett pressmeddelande.

Det var i lördags förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare strandade. Fackets Lars-Anders Häggström sa att arbetsgivarna inte kommit med ett enda motförslag. Han hävdade att Svenskt Näringsliv styr Svensk Handels förhandlingar och enligt Handels ordförande innebär det att handelns arbetsgivare i praktiken inte haft några möjligheter att förhandla.

Både fack och arbetsgivare har sagt att det är bemanningsfrågan som varit den stora stötestenen.

Varslet omfattar totalt 5.207 anställda på 79 arbetsplatser. Drygt 3.000 av dem arbetar i detaljhandeln medan strax över 2.000 finns i partihandeln. Strejken är utlyst till den 1 april – skärtorsdagen.

 

Bland företagen som är uttagna i strejk finns H&M, ICA Maxi, Ikea, Kappahl, Stadium, Willys och Åhlens.