Ett avtal inom handeln före den 31 mars ligger fortfarande inom räckhåll, anser Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel.

Dag Klackenberg beskriver visserligen Handels strejkvarsel mot 65 stora butiker och lager från den 1 april som allvarligt. Men när arbetsgivarna inom Svensk Handel kallade till presskonferens på måndag eftermiddag, så var det inte för att avisera några motåtgärder. I stället slår Dag Klackenberg an en försonlig ton.

– Jag bedömer att vi kan bli klara till den 31 mars, då avtalen inom detaljhandeln och partihandeln löper ut. Vi står inte så långt ifrån varandra.

– Alla vid bordet har varit med förr, vi kan avtalen. Och med medlarnas hjälp bör det gå lättare.

 

Förståelig frustration
Handels ordförande Lars-Anders Häggström hävdar att Svenskt Näringsliv hindrar Svenska Handel från att sluta avtal innan en uppgörelse för de anställda i industrin är klart. Dag Klackenberg ställer inte upp på den beskrivningen, men han förstår fackets frustration över att behöva vänta på en överenskommelse inom industrin som aldrig kommer.

– Vi och Handels har ställt upp på den ordning som har gällt de senaste 15 åren: att parterna inom industrin går före och sluter avtal som blir normerande för resten av arbetsmarknaden. Inte bara i fråga om lönenivån, utan även i frågor om exempelvis bemanningsföretagen.

– Men för att vi skulle ha en chans att sluta avtal före 31 mars, då våra avtal löper ut, skulle industrin behövt göra upp kring den 10 mars. I fredags och lördags insåg vi att parterna inom industrin inte kommer att leverera ett märke. Därmed har vi hamnat i tidsnöd.

 

Öppen för att sluta avtal först
Dag Klackenberg är öppen för att ett avtal mellan Svensk Handel och Handels blir den första, och vägledande, överenskommelsen för LO-grupperna. Precis som Handels ser han likheter mellan partihandeln och industrin, som gör att en uppgörelse för lagerarbetarna om såväl löner som bemanningsföretag skulle kunna fungera som vägledning för industrin.

I vart fall kan parterna inom handeln inte längre vänta på någon annan.

– Avtalslöst tillstånd har vi prövat på förr, och det är inte bra.