Tidigare har fackförbundet Handels argumenterat på ett liknande vis när de motiverade sitt strejkvarsel. Svenskt Näringsliv hindrar Svensk Handel från att sluta avtal, enligt facket.

 

– Allt står stilla i förhandlingarna. I den situationen kan vi inte stillatigande fortsätta att bli nonchalerande, säger Jan-Henrik Sandberg, ordförande för Pappers.

Bilden företrädare för de två facken har är att Svenskt Näringsliv försöker få igenom avtal på låg nivå och med sämre innehåll på de områden de kan. Och att det är Teknikföretagen som utsett sig själva till att genomföra detta.

 

Bemanningsfrågan svårast
GS ordförande Per-Olof Sjöö berättar att de opartiska ordförandena i fredags sa att GS inte får någon slutgiltig hemställan eftersom fack och arbetsgivare står så långt ifrån varandra. Och i fredags avbröts direktförhandlingarna med arbetsgivarna i Trä- och möbelindustriförbundet.

Pappers Jan-Henrik Sandberg säger att företrädare för Skogsindustrierna sagt att de inte får gå med på fackets krav i bemanningsfrågan.

För båda facken är det bemanningsfrågan som varit svårast att diskutera med arbetsgivarna.

– Varslet idag är en unik åtgärd. Inte sedan på 80-talet har GS-branscherna varslat om konflikt, säger Per-Olof Sjöö.

 

Samarbete riskeras
Pappers Jan-Henrik Sandberg säger att det finns en tradition av samarbete, som nu riskerar att brytas.

Varslet innefattar bland annat en övertidsblockad och det tror både Pappers och GS får stor effekt. Både pappersbruken och sågverken går för fullt.

 

– Våra arbetsplatser kör mycket på övertid. En blockad kommer att svida på motparten, säger Matts Jutterström, avtalsansvarig hos Pappers.

– Förhoppning är att vi ska slippa lösa ut varslen och att vi kommer fram till ett avtal innan konflikten ska träda i kraft, säger Tommy Andersson, avtalssekreterare hos GS.

 

Totalt 48 000

Stridsåtgärderna är varslade att börja 5 april. De omfattar 30 000 av medlemmarna i GS och 18 000 hos Pappers.

 

Pappers och GS har svårt att säga något bestämt om betydelsen av avtalen som tjänstemannafacken Unionen och Sveriges Ingenjörer ingick i helgen. De kommer i alla fall inte att vara normerande för andra avtalen, anser de båda. Däremot kan de tänka sig att Handels avtal blir normerande om handelns parter blir först, men helst av allt vill de se att ett industriavtal sätter märket för den övriga arbetsmarknaden.

 

Nu har tre av LO:s fyra industrifackförbund varslat om konflikt. Det är bara IF Metall som inte satt igång med någon stridsåtgärd. Pappers Jan-Henrik Sandberg säger att man inte ska dra några långtgående slutsaster av det medan GS Per-Olof Sjöö säger att LO:s industriförbund kommer att vara samordnade