– Vi kommer inte alls framåt så vi står egentligen kvar där vi började våra diskussioner. På sätt och vis handlar det alltså om alla frågor, men det handlar framför allt om bemanningsfrågan, säger Lars-Anders Häggström, Handels ordförande.

Även arbetsgivarnas Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel, lyfter fram bemanningsfrågan som stötestenen.

– Vi har svårt att finna förutsättningarna att komma vidare, eftersom vi saknar ett märke och det gäller inte bara lönenivåerna utan även bemanningsfrågan, säger Svensk Handels vd.

 

Ingen vägledning
Han anser inte att det avtal som Unionen och Sveriges Ingenjörer just ingått med Teknikföretagen och med arbetsgivarna i Industri- och kemigruppen är någon vägledning.

– Jag kan inte påstå att tjänstemännens avtal ger någon användbar lösning på löne- eller bemanningsfrågan i vårt umgänge med Handels, säger Dag Klackenberg.

 

Svenskt Näringsliv bromsar
Däremot ser han tjänstemannaavtalet som ett märke för andra tjänstemannavtal medan det behövs ett eget märke för avtal med LO-förbunden enligt Svensk Handels vd.

Handels Lars-Anders Häggström beklagar att facket inte ens fått ett motbud. Det anser han beror på direktiv från Svenskt Näringsliv.

– Svenskt Näringslivs hantering av förhandlingarna kan leda till att hela systemet havererar. Svenskt Näringsliv medger i praktiken inte förhandlingar, säger Handels ordförande.

Arbetsgivarna har kallat in sin delegation till i morgon och fackets förbundsstyrelse har möte imorgon. Det är förbundsstyrelsen som beslutar om Handels konfliktvarsel.