Livs lägger det första varslet i årets avtalsrörelse. Det är bland annat en övertidsblockad som börjar gälla mitt på dagen på skärtorsdagen.

– Förhandlingarna har gått i stå så därför ser vi oss tvungna att lägga detta varsel. Det är bland annat arbetsgivarnas möjlighet att runda företrädesrätten i las och nivån på löneökningarna som är stötestenarna, säger Livs ordförande Hans-Olof Nilsson i ett pressmeddelande.

Varslet omfattar 20 000 personer och det är förutom en övertidsblockad även en blockad mot nyanställningar och mot utökad bemanning. Hans-Olof Nilsson betecknar varslet som lindrig och säger att facket är berett att utöka det om det inte får avsedd effekt.

 Livsmedelsföretagens vd Agneta Dreber säger att Livs visserligen hotat med strejk, men att varslet ändå kom oväntat.

– Vi är väldigt förvånade över att varslet kommer när vi fortfarande förhandlar. Förhandlingarna sker inom ramen för industriavtalet, och inget är avslutat än, säger hon.

Varslet kan ses som ett grundskott mot Industriavtalet, vars syfte enligt stadgarna är att genomföra konstruktiva förhandlingar med balanserat resultat utan stridsåtgärder.

– Industriavtalet är ett samverkansavtal, och det här är en klar handling mot intentionen, säger Agneta Dreber.

Både medlingsprocessen och förhandlingarna direkt mellan parterna kommer att fortsätta som vanligt trots varslet, enligt Agneta Dreber.

– Vi har ju en del frågor kvar att lösa och vi ska försöka att vara klara innan tiden rinner ut säger hon.

Livs förhandlingsansvarig  Gerald Lindberg anser att problem är att inga frågor är lösta. Allt hänger i luften. Syftet bakom varslet är att få Livsmedelsföretagen att reagera och börja förhandla på allvar.

– Får vår del är det alldeles utmärkt om det blir förhandlingar i helgen, säger Gerald Lindberg.

Livs räknar dock inte med något nytt medlarbud i helgen.

Göran Jacobsson
Skriv ett e-postbrev till reportern