Axelskadade Ros-Marie Sparr och Elinor Lindahl, som dras med ryggbesvär, ansvarar för kundtjänsten hos en livsmedelsbutik. Jobben har de fått via Samhall.
 

På Maxi stormarknad i Solna möts kunderna av tio nya ansikten. Axelskadade Ros-Marie Sparr är en av dem som fått jobb, efter elva år som Samhallanställd.

Det är förmiddag och fullt med folk i butiken. Framme vid kassorna lastar Ros-Marie Sparr varor som ska köras ut till kunderna.

Arbetet måste gå snabbt, för chauffören väntar på att komma iväg. Arbetskamraten Elinor Lindahl bockar av varorna på en lista.

Båda började arbeta i butiken för ett par veckor sedan och trivs bra på nya jobbet. Tillsammans har de ansvar för butikens kundtjänst. Men när det behövs hjälper de till ute i butiken.

– Vi plockar varor som körs hem via hemtjänsten, men också till privatpersoner som beställer matkassar, säger Elinor Lindahl.

Rotation
Att rotera mellan olika arbetsuppgifter är ofta avgörande för att Samhalls medarbetare, som har olika funktionshinder, ska orka jobba heltid.

Icas projekt – Vi kan mer – startade förra året och är en satsning för att skapa fler jobb till dem son har något funktionshinder.

– Samhall vill nu ha fler medarbetare samlade i en butik. Det är lättare att samordna, säger Niclas Johansson.

Han har jobbat som Icahandlare i 15 år, och Maxibutiken i Solna utanför Stockholm är hans åttonde. Samarbetet med Samhall löper över två år och han är optimistisk inför framtiden.

Niclas Johansson tycker inte att den ekonomiska krisen påverkar funktionshindrades chanser att få jobb.

– När vi har kommit i gång ordentligt finns det stora möjligheter för Samhallarbetarna att slussas in i den vanliga verksamheten, säger han.

I statliga Samhalls uppdrag ingår att minst fem procent av medarbetarna ska gå vidare till vanliga jobb. Bland kunderna finns flera kommuner och företag som Ikea, Permobil och Max hamburgerrestauranger.

Det var en trasig axel som gjorde att Ros-Marie Sparr inte klarade ett stillasittande jobb. Hon har hela tiden arbetat inom handel, bland annat som produktsamordnare hos Coop. I dag är axeln bättre sedan hon opererade den för tre år sedan.

Inspirerande
Men varierande arbetsuppgifter är ett måste.

– Jag blir inspirerad av allt jag ser i butiken och jag har fått ett jättebra bemötande, säger hon.

Elinor Lindahl har ryggbesvär, och håller med om att det är viktigt att variera arbetet. Hon började jobba hos Samhall för fyra år sedan och Ica är hennes andra arbetsplats.

I dag har 60 Ica-butiker minst en samhallare anställd. Totalt rör det sig om ett hundratal personer i hela Sverige, men målet är att rekrytera 1 000 personer under de närmaste tre åren.

FOTNOT: Samhall startade 1980 har under 25 år har skapat jobb åt 97.400 personer.

 

 

FAKTA / Funktionshindrade har en tuff arbetsmarknad

Tio procent av befolkningen, mellan 20 och 64 år, har nedsatt syn eller hörsel, rörelsehinder eller psykiska funktionshinder.
Funktionshindrade lever dubbelt så ofta på socialbidrag som andra. De har stort behov av sjukvård, men många har inte råd att betala för läkarbesök, mediciner eller tandvård.
De har inte lika ofta universitetsutbildning som friska personer, och deras löneinkomster är lägre.
Funktionshindrade har svårare att få jobb. Orsaken kan vara attityder på arbetsmarknaden, men också att arbetsmiljön inte är anpassad samt att varierande arbetsuppgifter saknas.

Källa: Socialstyrelsens rapport Inkomster och utgifter för vissa personer 20–64 år med funktionsnedsättningar.