Patrik Olofsson upppvaktar Per Bardh med uppmaningen att LO stå fast vid kraven om bemanningsföretag i årets avtalsrörelse.
 

I juni gick lagerarbetarna på Systembolagets dotterbolag Lagena ut i en vild strejk i protest mot att fast anställda fick sparken för att ersättas av inhyrda för bemanningsföretag.

I måndags kväll uppvaktade Patrik Olofsson, Handelsklubbens ordförande på Lagena, LO:s avtalssekreterare Per Bardh med uppmaningen: ”Stå fast vid kraven om bemanningsföretag.”

I december 2008 blev 38 lagerarbetare uppsagda på Lagena. På våren kom beskedet att ytterligare 33 skulle bort och ersättas av inhyrd arbetskraft. Det utlöste strejken. Till slut blev 26 arbetare uppsagda.

Nu finns sex bemanningsföretag på Lagena.

– Vi har medlemmar som har återanställningsrätt. Vi har lovat dem att vi ska kämpa ända in i kaklet. Avtalsrörelsen avgör om vi kan lyckas, säger Patrik Olofsson.
 

 
Ett 50-tal personer från nätverket Jobbupproret demonstrerade utanför LO-borgen på måndagskvällen. Bilbo Göransson, barnskötare och fackligt aktiv i Kommunal, höll en kort appell om kravet på rätt till heltid och fasta jobb i kommuner och landsting.