Strax innan finansmarknaden rasade samman 2008 höjde Riksbanken räntan. De var rädda för hög inflation. Förutom denna dundermiss ger Riksbanken sig själv godkänt i en ny utvärdering.

Det intressanta i Riksbankens utvärdering är att det ger mer underlag till varför de höjde räntan bara någon vecka innan den största kraschen sedan depressionen slog ut allt vad fungerande ekonomi heter för en hel värld.

Höjd ränta fungerar som en broms i ekonomin och borde inte ha använts när hela ekonomin redan var på väg att bromsa sig själv till döds.

Storkonkursen blev en väckarklocka
Enligt rapporten såg Riksbanken att en inbromsning var på väg, men inte förrän kapitalbolaget Lehman Brothers gick i konkurs några veckor senare blev omfattningen klar. Fram till dess kunde utvecklingen lika gärna ha lett fram till en sakta inbromsning där Sverige låg sent på schemat, och alltså ytterligare en tid skulle kunna ha en uppåtgående ekonomi som måste hållas i schack.

Riksbanken har många gånger fått äta upp sin felprognos från september 2008, men lika glada som många marknadsanalytiker har varit åt att peka finger åt Riksbanken, lika bra betyg har Riksbanken från många håll fått för tiden efter kraschen.

Genast sadlade banken om från att stävja en uppåtgående ekonomi till att slå räntan i botten och pumpa ut kapital för att försöka rädda banker och finansinstitut.

Enorm utlåning
Sammanlagt har Riksbanken och därmed svenska folket givit bankvärlden enorma summor genom låg ränta och förmånliga lån.

Riksbanken kan nu summera utlåningen till otroliga 527 miljarder kronor som på några få månader gavs ut till svenska banker i mycket förmånliga lån, en utlåning som givit resultat.

Riksbanken skriver dock ingenting om det faktum att bankerna samtidigt med dessa stöd har fortsatt ta ut stora bonusar till sina chefer.