Gruvarbetarna kräver ett underjordstillägg på drygt 2.000 kronor. Det är ett absolut villkor för att gå med på något nytt avtal.

Det säger Harry Rantakyrö, ordförande för Gruvtolvan och med i Gruvs avtalsdelegation.

– Underjordstillägget kommer vi inte att backa från, säger han.

Kravet är ett tillägg för underjordsarbete, som ska vara 8 procent på grundlön och fasta tillägg och det blir drygt 2 000 kronor. Det är samma krav som ledde till att Gruv i den förra avtalsrörelsen vara ensamma om att säga nej till opos bud i mitten av mars för tre år sedan. Facket fick inte igenom sitt krav då.

Central reglering
Det finns lokala underjordstillägg, som är lägre. Förhoppningen nu är att ersätta dem med ett centralt reglerat tillägg.

– Situationen för oss är knepig. Alla gruvor går för fullt nu och vi har mer jobb än före krisen, säger Harry Rantakyrö.

Han kan inte se några som helst problem för gruvföretagen att betala lönepåslag på 2,6 procent, som LO-förbunden kräver. Gruvtolvans ordförande säger att gruvarbetarna är beredda på konflikt.

– Nog ställer vi upp. Tar förbundet ut oss så går vi i konflikt, säger han.

Vild strejk
Under de lokala förhandlingarna för tre år sedan utbröt en vild strejk bland gruvarbetarna vid LKAB. Den handlade om lokalt lönepåslag och pågick i två dygn.

Fyra av IF Metalls avtalsdelegationer är i Stockholm sedan igår kväll. Facket har haft kontakt med både arbetsgivarna och med opos. Inga framsteg har gjorts och det finns inga besked från de opartiska ordförandena om när ett avtalsförslag kan presenteras.