Euromaint backar från planerna att säga upp och hyra in sin ombyggnadspersonal i Malmö. Varslen har dragits tillbaka och vd får sluta.

– Vi är jätteglada, säger Jan-Eric Carlsson, ordförande för Sekoklubben på Euromaint Ombyggnad.

Han berättar också att alla anställda går runt med ett stort leende sedan det blivit känt att vd Mats Önner slutar.

I december meddelade företaget att alla 91 på ombyggnadsverkstaden i Malmö skulle sägas upp och erbjudas anställning i ett bemanningsföretag. Företaget beskrev det hela som en organisationsförändring och förklarade att arbetsbeläggningen var god, och att det skulle finnas jobb till samtliga uppsagda i bemanningsföretaget.

Reaktionerna på Euromaints planer var starka. Facket sa att det var ett sätt att kringgå lagen om anställningsskydd och att de anställda skulle få sämre och mer otrygga anställningar. Sekos ordförande Janne Rudén övervägde att gå till Arbetsdomstolen för att sätta stopp för företagets planer.

Nya argument
I slutet på förra veckan drog företaget tillbaka varslen av de 91 anställda. Nu är argumentationen från företaget helt annorlunda.

I ett pressmeddelande skriver företaget att orderläget är på väg att förbättras och vd Mats Önner säger att de tillkomna volymerna gör att den planerade förändringen inte behöver genomföras.

– Vi tror inte på det där. Vi har inte fått in mer jobb. Det är samma läge som tidigare. Det handlar helt enkelt om att trycket på dem blivit så stort att de fått ändra sig, säger Jan-Eric Carlsson.

Han berättar att Seko agerat på egen hand och att facket också tagit hjälp av Socialdemokraterna som tagit upp frågan både i Malmö och i riksdagen.

I går, måndag, fick Euromaint Rails vd Mats Önner sluta. I ett pressmeddelande skriver företaget att han lämnar sitt jobb omedelbart och koncernchef Ole Kjörrefjord blir tillförordnad vd.

De två förklarar att Euromaint Rail behöver en vd med ny profil. Koncernchefen säger att företaget har lyfts under Mats Önners ledning och själv säger han att det har varit fantastiskt roligt att få leda arbetet med att skapa ett nytt modernt företag.

Överens om avslut
I Sydsvenskan får Euromaints kommunikationsdirektör Ilona Östlund frågan om han får sparken – och hon svarar att styrelsen och Mats Önner är överens om beslutet.

Euromaint arbetar med underhåll och har 1.900 anställda. Företaget består av två dotterbolag – Euromaint Industry och Euromaint Rail. Det var SJ Maskindivision som 2001 blev Euromaint. Företaget ägs nu av riskkapitalbolaget Ratos.

På verkstaden i Malmö arbetar de anställda med ombyggnad och upprustning av vagnar som människor färdas i.