Han lagar definitivt inte lunch varje dag. Men matduellanten Peter Streijffert äter hemlagat varje dag, för det mesta blir det en soppa ur frysen och tre mackor. Annars kanske gröt eller omelett – som denna tisdag i mars.
 

Matchen känns orättvis. Efter ett drygt år leder den ensamma ome­lettmannen över jätteföretaget i färdigmatsbranschen med 234 – 13.

Peter Streijffert fixar helt enkelt billigare luncher än Findus i stort sett varje dag. Han gör det dessutom snabbare än vad det tar att mikra färdigmaten från frysdisken. Och han redovisar varje dags måltidsalternativ, med ett enkelt recept, på sin blogg.

Å andra sidan har matjätten aldrig antagit hans utmaning.

– Han initiativ är bra om det inspirerar fler att laga mat, men det är tråkigt att skuldbelägga alla som inte har tid med det, säger Elisabeth Yllfors, marknadsdirektör på Findus.

Och så tycker hon att matduellen är lite orättvis: Att jämföra färdiga pizza­bullar med hemkokt gröt känns till exempel inte rimligt.

– Men jag är inte ute efter just Findus, säger Peter Streijffert. Företaget råkar bara vara störst på färdigmat.

Storkok
Matduellen startade i november 2008 med att han tog fram sin rödbetssoppa (pris: 4 kronor, tid: 10 minuter) ur frysen och värmde den. Han jämförde med Findus färdiga tomatsoppa (pris: 20 kronor, tid: 12 minuter) och vann den första matchen. Eftersom hans egen soppa ingick i ett tidigare storkok, som gav tio luncher, gick det att pressa tiden per låda till kortare än att handla och mikra en färdigprodukt.

– Jag har undrat i åratal om det är jag som är smart eller om jag bara är dum i huvudet, säger Peter Streijffert och beskriver hur alla köper färdig lunchmat när han själv plockar bland råvarorna, helst ekologiska och närodlade.

I hans korg hamnar det hellre högrev än entrecote, hellre svenska rotfrukter än importerade tomater, hellre billigt än dyrt.

Använbar princip
Bloggen och duellen blev hans sätt att göra affär av sitt vanliga liv. Från började var han frilansjournalist med stort intresse för mat. Nu lever han på att uppträda med egna shower, hålla kurser och föreläsningar plus skriva böcker och en eller annan artikel – allt på temat mat.

– Det är klart att alla inte kan göra så här, mat är ju mitt jobb, tröstar han LO-Tidningens reporter och alla andra som känner lite ångest över dyra, feta och tråkiga luncher.

– Men principen kan du väl använda, fortsätter han: Att göra dubbelt så mycket köttfärssås när du ändå står vid spisen?

 


FAKTA / Peter tips

Peter Streijfferts tips till dig som har svårt att komma igång:
1) Köp matlådor! Plus märktejp och penna.
2) Laga mer mat än du behöver för stunden, gäller både singlar och storfamiljer.
3) Utgå alltid från det du redan har hemma i kylen, frysen och skafferiet. Kompletteringshandla om du behöver.

Läs mer: Peter Streijfferts blogg Matduellen.