Efter industrifackens nej i helgen till budet från opo rycker en konflikt närmare. Senast om en vecka måste facken varsla om stridsåtgärder för att pricka in dem till den första avtalslösa dagen som är 1 april.

De fyra industrifacken i LO arbetar med sina konfliktförberedelser. Hos alla fyra är det förbundsstyrelsen som beslutar om konflikt. IF Metall kan med mycket kort varsel genomföra ett telefon- eller videomöte. Pappers förbundsstyrelse har möte på torsdag. Livs har kallat in sin förbundsstyrelse till på onsdag. Hos GS pågår nu på måndagen ett förbundsstyrelsemöte, som bland annat delegerat rätten att sätta igång en konflikt till VU – verksställande utskottet.

För att sätta igång med en arbetsmarknadskonflikt måste ett fack eller en arbetsgivarorganisation förvarna – varsla – sju arbetsdagar i förväg. Nästa måndag, 22 mars, återstår sju hela arbetsdagar till 1 april.

– Vi har inte varit så här nära en konflikt sedan 1995, då vi hade en konflikt. Vi har inte ens sett skymten av några acceptabla lösningar så nu går vi med stormsteg mot en konflikt, säger Gerald Lindberg, Livs andre ordförande.

Han tycker att det är frustrerande att se på när Teknikföretagen och IF Metall diskuterar och han uppfattar det som att de andra arbetsgivarorganisationerna givit Teknikföretagen uppdraget att lösa den omtvistade bemanningsfrågan.

Varsel diskuteras
Pappers Matts Jutterström anser också att en konflikt kan vara nära förestående. Han berättar att facket diskuterar varsel, men han vill inte närmare berätta om Pappers konfliktplan.

– Nu förbereder och mobiliserar vi organisationen. Möjligheten finns att vi inte ska komma fram i förhandlingarna. Men än har vi inte givit upp, säger Tommy Andersson hos GS-facket.

Delegationer träffas
IF Metall har kallat in fyra förhandlingsdelegationer till Stockholm till i kväll. Det är förhandlingsdelegationerna för avtalen på teknik-, stål- och metall-, gruv- samt industri- och kemiområdet som snabbt ska kunna ta ställning till avtalsbud och förslag från opo och från arbetsgivarna.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäklä vill dock inte lägga tonvikten vid en eventuell konflikt.

– Vi pratar inte i termer av varsel. Vi förhandlar bara just nu, säger han.