En konflikt inom industrin rycker allt närmare sedan industriförbunden inom LO i dag sagt nej till ytterligare ett bud från opo.
– Lönenivån är alldeles för låg, lägre än i förra hemställan, och frågan om företrädesrätten är inte löst, säger Stefan Löfven, IF Metalls ordförande.

 

I går fick industrins parter ett andra bud från opo, industrins medlare. Budet innehöll förslag om ett ettårigt avtal med löneökningar på 0,7 procent. Lönerna skulle höjas först den 1 juli, och inte den 1 april som i vanliga fall. Om man tar hänsyn till det är lönebudet bara värt 0,5 procent enligt facken.

 

Utesutet

– Det skulle innebära en garanterad reallönesänkning för våra medlemmar. Det är fullständigt uteslutet att vi skulle gå med något sådant, säger Jan-Henrik Sandberg, Pappers ordförande.

 

Budet innehöll inte heller någon lösning på den svåra frågan om företrädesrätt och bemanning. Facket har krävt en förstärkt företrädesrätt så att företag inte ska kunna säga upp anställda och sedan ta in personal från bemanningsföretag.

 

Bemanningsfrågan måste lösas

– Det är en oerhört viktig fråga som måste lösas, säger Hans-Olof Nilsson, Livs ordförande.

 

Facken ser budet från opo som en ren provokation, och anser att budet tagit betydligt större hänsyn till arbetsgivarnas intressen än till fackens.

 

Sämre än förra gången

– Det liknar inget vi tidigare sett att vi i ett så sent skede får ta emot ett bud av opo som är sämre än det förra, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS.

 

Förhandlingarna kommer att fortsätta den här veckan både direkt mellan parterna och via opo, men facken förbereder sig samtidigt för en konflikt. Avtalen löper ut den sista mars, men ett varsel kan komma tidigare.

 

Ingen tveksamhet

– Vi är beredda. Vi vill naturligtvis inte ha en arbetsmarknadskonflikt, men vi kommer inte att tveka. Vår främsta plikt är att se till att det finns ett bra avtal klart den 1 april, säger Hans-Olof Nilsson, Livs ordförande.

 

Tjänstemännen i Unionen och akademikerna i Sveriges Ingenjörer sade redan i går nej till medlarnas bud. Även de ansåg att lönenivåerna är för låga.