LO:s industriförbund har i dag sagt nej till det bud de fick från industrins medlare, opo, igår. Enligt uppgifter till LO-Tidningen var nivån för låg, och bemanningsfrågan fortfarande olöst.

 

Tjänstemännen i Unionen och akademikerna i Sveriges Ingenjörer tackade nej till opos bud redan i går, samma dag som fackförbunden fick budet.

 

Skambud

– Budet är en ren provokation mot Unionens medlemmar som har arbetat ihop resultaten i företagen. Det är ett skambud som till och med är sämre än det vi fick förra helgen, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg i en kommentar. 

 

LO:s industriförbund har lämnat sina svar i dag och de säger också nej, men vill vänta med att kommentera sina svar till efter en gemensam presskonferens i dag klockan 14.

– Vi har sagt nej, men mer kan jag inte säga nu, säger Tommy Andersson, GS avtalssekreterare.

 

Bemanningsfrågan olöst

Enligt uppgifter till LO-Tidningen innebar det nya förslaget från opo som facken avvisat, ett ettårigt avtal med en lönepott på 0,7 procent. Det är långt ifrån de löneökningar på 2,6 procent som industrifacken krävt .

 

Opos förslag innehöll inte heller någon lösning på den svårlösta bemanningsfrågan, där facket kräver förstärkt företrädesrätt så att företag inte ska hyra in personal i stället för att återanställa uppsagda. LO-förbunden kräver att frågan är löst innan de skriver under något avtal.

 

Budet som fack och arbetsgivare fick i helgen var det andra som opo lämnat. Det första avvisades av båda parter förra helgen. Opo föreslog då ett avtal på 18 månader med löneökningar på sammanlagt 2,4 procent.