Utförsäkrade får inte alltid tjänstledigt för att delta i Arbetsförmedlingens program. Två långvarigt sjuka vid Freudenberg i Norrköping såg ingen annan utväg än att säga upp sig.

I år når 49.000 svenskar den bortre gränsen i sjukförsäkringen. För att försörja sig får de gå till Arbetsförmedlingen och delta i ett särskilt program för utförsäkrade: arbetslivsintroduktion.

Men sjuka som har sin anställning kvar måste ha tjänstledigt för att kunna delta och få ersättning. Och det har de ingen laglig rätt till. De flesta arbetsgivare beviljar tjänstledighet ändå – men inte alla.

– Det förekommer att arbetsgivare säger nej, säger Agneta Mattsson vid Arbetsförmedlingen i Malmö, som har stött på fall bland både privata och offentliga arbetsgivare.

– Orsakerna vet vi ingenting om. Vi har inte gått in på det, det är en fråga mellan arbetsgivaren och den anställde.

Stor press
Vid Freudenberg Household Products i Norrköping, som tillverkar den välkända Wettextrasan, nådde tre anställda gränsen i sjukförsäkringen vid nyår. De fick nej på sina ansökningar om tjänstledighet.

– Under några veckor i december jobbade jag på heltid med att försöka hjälpa dem, säger Karl-Johan Mortensen, ordförande i IF Metalls klubb vid företaget med omkring 100 medlemmar.

– Pressen var stor. Eftersom riksdagen fattade beslut om villkoren för de utförsäkrade först strax före jul visste varken Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan eller a-kassan vad som gällde.

Klubben vände sig till IF Metall för att få hjälp, men förbundet bedömde att en central förhandling inte skulle få arbetsgivaren att ändra sig.

Företaget sade bestämt nej till tjänstledighet, och ansåg att de sjukskrivna borde försöka komma tillbaka till sin gamla arbetsplats i stället.

– Normalt är det förstås förstahandsalternativet, säger Karl-Johan Mortensen. Men läkarintygen tydde inte på att de här personerna hade blivit bättre och skulle klara att gå tillbaka till sitt gamla jobb. Det enda som hade hänt var att deras ersättning tog slut.

Sa upp sig
Två anställda valde att säga upp sig. En av dem, Ingela Filipsson, berättar sin historia här intill. För den andra, en kvinna i 40-årsåldern med värk i rygg och axlar, var rehabiliteringen egentligen på rätt väg, enligt Karl-Johan Mortensen.

– Men hon vågade inte gå tillbaka så snabbt och riskera att bli sämre, med en ny rehabiliteringsperiod på ett eller två år som följd.

En tredje kvinna, i 45-årsåldern, hade börjat arbetsträna på en annan arbetsplats inom ramen för ett projekt mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. När hon nekades tjänstledighet vågade hon inte fortsätta arbetsträningen, utan kom tillbaka till Freudenberg.

– Vi håller tummarna för henne, säger Karl-Johan Mortensen.

Peter Lehnhardt, vd för Freudenberg Household Products, är kortfattad i sin kommentar:

– Vi följer lagen. Vi har frågat vårt arbetsgivarförbund om det här, och vi gör den rehabilitering vi är skyldiga att göra.
Karl-Johan Mortensen summerar:

– Av de tre som nekades tjänstledigt har två sagt upp sig. Kanske hade de kunnat komma tillbaka, kanske skulle de ha ändå ha sökt ett annat jobb så småningom. Men de fick aldrig chans till en lugn och ordnad övergång, med den trygghet som en anställning innebär.