Poliser och demonstranter applåderar varandra under en demonstration i Aten på torsdagen. Omkrinbg About 200 uniformerade poliser, kustbevakningsanställda och brandmän, som inte får gå i strejk men får protestera, deltog i manifestationen.
 

Rasande fackföreningar för offentlig- och privatanställda väntas lamslå Grekland i en andra generalstrejk på lika många veckor, i protest mot regeringens tuffa åtstramningspaket.

24-timmarsstrejken kommer att stänga skolor, sjukhus och turistattraktioner som Akropolis men kommer knappast att stoppa premiärminister Giorgos Papandreous planer på att skära i utgifterna och höja skatterna för att tygla det enorma budgetunderskottet och återställa förtroendet för den grekiska ekonomin.

Under påtryckningar från marknaden och EU-länderna har regeringen i förra veckan presenterat ett sparpaket värt 4,8 miljarder euro, motsvarande 46 miljarder kronor.

Allmänhetens stöd krävs
De privatanställdas fackförbund GSSE och de offentliganställdas motsvarighet, som representerar 2,5 miljoner anställda, säger att det EU-stödda åtstramningspaketet bara kommer att skada de fattiga och försvåra det recessionsdrabbade landets problem.

Nivån på deltagandet i generalstrejken kommer att följas noga utanför Grekland.

EU-politiker och kreditvärderingsinstitut har välkomnat åtstramningspaketet men vill se det genomfört, snabbt och smidigt. För att det ska ske krävs stöd från allmänheten.

Kravallpoliser redo
Opinionsundersökningar har visat ökat motstånd mot skattehöjningar och nedskärningar.

Polisen säger att den är beredd på oroligheter. Omkring 1.500 kravallpoliser kommer att vara utplacerade i centrala Aten.

Grekland hade 2009 ett budgetunderskott på 12,7 procent av BNP, och dessutom en jättelik statsskuld. Enligt reglerna får enskilda euroländer aldrig ha budgetunderskott större än 3 procent av BNP, för att inte hota valutans värde.
 

 

TT