Tre månader har gått sedan industrifacken — Sveriges Ingenjörers Ulf Bengtsson, IF Metalls Stefan Löfven och Unionens Cecilia Fahlberg — lämnade över sina krav till arbetsgivarna. I helgen väntar sig övriga Avtalssverige besked — för att kunna närma sig slutfasen i sina egna förhandlingar.
 

Nollan är spräckt men bemanningsfrågan är fortfarande olöst, och tiden rinner i väg för industrin. Ett första avtal måste snart vara klart om industrin ska behålla ledartröjan i avtalsrörelsen.

Slutspurten mot ett avtal inom industrin har inletts. Förra helgen sa samtliga parter nej till de första förslag de opartiska ordförandena, opo, lämnade över till parterna, men det var ändå ett viktigt steg på vägen.

– Arbetsgivarna rörde sig med ljusets hastighet. På ingen tid alls flyttade de från 0 till 2 procent i löneökningar, säger Matts Jutterström, avtalsansvarig hos Pappers, med ett kluckande skratt.

Fack och arbetsgivare är inte alls överens om någon nivå, men parterna har börjat närma sig varandra.

Lönenormerande
Att Teknikarbetsgivarna övergivit kravet på nollavtal har betydelse för alla löntagare i Sverige, eftersom industrin förväntas vara lönenormerande.

Opo har under veckan haft kontakt med fack och arbetsgivare i industrin och en ny hemställan är på gång. Den kommer att innehålla löneökningar, men vilka övriga frågor opo tar upp är ännu oklart och kan variera mellan förbunden.

Samtidigt som opo tar fram förslag till nya avtal fortsätter parterna att förhandla om vissa frågor på egen hand.

På Pappers avtalsområde gäller det bland annat kravet på att föra in lägstalöner i avtalet och en reglering av hur ledig tid ska få tas ut från arbetstidsbankerna.

Nytt arbetstidsavtal
GS har på egen hand i princip förhandlat klart om ett nytt arbetstidsavtal med Trä- och möbelindustriförbundet.

– Det finns ett antal frågor som vi fortsätter att jobba med som är väldigt avtalsspecifika. Det är flera yrkanden som vi fortsätter att plocka med, säger Tommy Andersson, avtalssekreterare på GS .

IF Metall och Teknikarbetsgivarna diskuterar kravet på utbildning i stället för uppsägning på egen hand, och parterna försöker också bemanningsfrågan själva, enligt avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Det är just bemanningsfrågan som hittills blockerat förhandlingarna inom industrin.

Förstärkt företrädesrätt
Facken vill att företagen ska gå med på en förstärkt företrädesrätt för uppsagda.

Tanken är att arbetsgivarna ska återanställa i stället för att ta in bemanningsföretag – och om företaget ändå väljer att hyra in ska de betala skadestånd.

Facken har deklarerat att de inte går med på något avtal utan en lösning av den här frågan, medan arbetsgivarna säger att det handlar om makt och att de inte går med på någon sådan förändring.

Medan IF Metall och Teknikarbetsgivarna försöker komma överens om frågan, räknar Pappers och GS med hjälp från opo.

– Det är inte lönt att diskutera den frågan vidare på egen hand och vi har sagt till opo att den frågan måste vara med om vi ska skriva under ett avtal, säger Tommy Andersson, GS.

Bråttom
Och en lösning måste komma snabbt. Om knappt två veckor löper inte bara industrins avtal ut, utan avtalen för sammanlagt två miljoner löntagare. De andra fackförbunden som också är mitt uppe i förhandlingarna börjar tappa tålamodet.

– Vi har vår egen tidsplan att följa. Vi respekterar att industrin ska vara lönenormerande, men då måste de för fanken leverera. De har haft två månader på sig, och vi kan inte sitta och vänta hur länge som helst, säger Lars-Anders Häggström, Handels ordförande.

Även Elektrikerförbundets avtalssekreterare, Ronny Wenngren, säger att det är dags att industrin får till ett avtal, helst redan i helgen innan förbundets egna förhandlingar drar igång på allvar nästa vecka.

– Jag hoppas att de är klara då och att de löst bemanningsfrågan, och om de inte lyckas får väl vi hjälpa dem.

Göran Jacobsson

08-796 27 01

Skriv ett e-postbrev till reportern