– För tio femton år sedan var jag optimistisk om fredsprocessen, men i dag ser jag inget ljus i slutet av tunneln, säger Fathi Nasser.
 

Ett slag i ansiktet på USA. Så lyder några av kommentarerna efter Israels beslut att utfärda tillstånd för 1.600 nya bostäder på ockuperad mark i Ramat Shlomo i östra Jerusalem.

Beskedet att Israel tillåter bosättningar med 1.600 bostäder för ultraortodoxa judar kom bara några timmar efter att USA:s vicepresident Joe Biden landat i landet för att få igång ett indirekt fredssamtal mellan israeler och palestinier.

I Nablus på Västbanken sitter Fathi Nasser, jurist på den palestinska centralorganisationen PGFTU, på fackets huvudkontor.

– För tio femton år sedan var jag optimistisk om fredsprocessen, men i dag ser jag inget ljus i slutet av tunneln, säger han.

Ockuperat land
USA har sedan tidigare deklarerat att landet är kritiskt till att Israel tillåter nya bosättningar i östra Jerusalem. Världssamfundet betraktat östra Jerusalem som ockuperat land, medan israelerna ser det som sitt område, sedan det annekterades 1967.

Reaktionen från den palestinska sidan har varit kraftig. Palestinierna har krävt ett israeliskt byggstopp av nya bosättningar för att återuppta fredsförhandlingarna.

– Det är en mycket farlig situation. Israel bygger nya bosättningar för att staten vill förändra den demografiska situationen i Jerusalem, säger Fathi Nasser.

Förstört förtroende
Strax efter beskedet från Israel sa den palestinska myndigheternas förhandlare Saeb Erekat att beslutet förstört det förtroende som behövts för att komma framåt i fredsförhandlingarna.

– Med ett sådant beslut, hur ska vi då bygga ett förtroende? sa han i en kommentar.

Även USA har fördömt det israeliska beslutet att tillåta nya bosättningar. Liksom FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.