Mycket tyder på att det blir strejk i färjetrafiken i påsk. Detta sedan Sjöbefälsförbundet och Sveriges Fartygsbefälsförening har sagt nej till medlarnas bud om ett nytt pensionsavtal.

 

Om ingen lösning nås i konflikten tas cirka 350 medlemmar ut i strejk från och med skärtorsdagen den 1 april. Då stoppas hela den svenska färjeflottan i internationell trafik inklusive Gotlandsfärjan Visby. Totalt berörs 30 färjor.

 

Enligt Sjöbefälsförbundet är positionerna i konflikten låsta.

 

– Jag har väldigt svårt att se hur strejk ska kunna undvikas om inte arbetsgivarna ändrar inställning och drar tillbaka uppsägningen av pensionsavtalet, säger Sjöbefälsförbundets vd Christer Themnér.


En kompromiss

De svenska sjöbefälen har haft ett pensionsavtal som har gett dem rätt att gå i pension vid 60 år. Men Sjöfartens arbetsgivarförbund sade upp det med motiveringen att det är för dyrt och äventyrar konkurrenskraften. Facken ilsknade till när det skedde utan förhandling.

 

– Vi har avsatt tre procent av vår lön för att pengarna ska fonderas till den här pensionen, så det är vi själva som har betalt den, säger Christer Lindvall, vd för Sveriges Fartygsbefälsförening.

 

Medlarbudet som nu ligger på bordet är en kompromiss. Sjöbefäl som fyller 60 år i år, 2011 och 2012 ska få gå i pension enligt de gamla reglerna, medan övriga måste arbeta tills de är 62 år.


Arbetsgivarna sade ja

Sjöfartens arbetsgivarförbund sade ja till medlarbudet trots att det innebär större kostnader på kort sikt.

 

– Vi behöver ändra det här avtalet för att säkra jobben för framtiden. En del av detta är att stoppa de skenande pensionskostnaderna, säger förbundsdirektör Lars Andersson.

 

Medlarna har kallat till nya förhandlingar på torsdag och ska komma med ett slutbud på fredag. Parterna ska ge besked senast på tisdag.

 

Totalt organiserar Sveriges Fartygsbefälsförening och Sjöbefälsförbundet cirka 4.000 medlemmar.

 

TT