Gladys Anderberg har varit i 37 länder. Hon har jobbat till sjöss, haft jobb på land i Nederländerna och Singapore och varit reseledare i Centraleuropa och de baltiska länderna. Bland annat. Nu är hon 61 år och ansvarar för böckerna på Myrorna. Hon är en av dem som anställts och kan tänka sig att jobba kvar fram till pensionen.
 

Birak Abdul Hussein, 53-årig ensamstående trebarnsmamma i Göteborg, har fått jobb efter 21 år i Sverige.
– Jag är glad varje morgon när jag går till jobbet, säger hon.

För ett år sedan startade Frälsningsarmén i Göteborg en utbildning för människor som har gått arbetslösa under lång tid. De varvar en veckas teori med en veckas arbete på Myrorna, Frälsningsarméns second handkedja.

  Läs också: Artikeln "Vi skulle inte klara oss utan långtidsarbetslösa" 2010-03-05
   

Av 100 deltagare har 15 fått jobb.

Fem har anställts av Myrorna, och Birak Abdul Hussein är en av dem. Det började på hösten 2008 med att arbetsförmedlingen anvisade henne en plats på Myrornas sorteringsanläggning i Angered inom ramen för jobb- och utvecklingsgarantin.

Ett år senare fick hon jobb där. Det är bara ett vikariat till den 31 maj, men hon har gott hopp om att få stanna längre.

Och hon får avtalsenlig lön, 20 200 kronor i månaden, inte a-kassa, aktivitetsstöd eller socialbidrag.

– Jag är glad åt pengarna. Det var jag inte när pengarna kom från a-kassan eller socialen. Men pengarna är inte viktigast. Jag älskar alla på den här arbetsplatsen. Här behandlar de människor med respekt, säger hon.

Glad över jobbet
Birak Abdul Hussein kom till Sverige från Irak 1989. Det blev några år i Grekland och Ungern på vägen. Döttrarna är 28, 19 och 14 år. Hon var hemma tills mellandottern hade fyllt åtta år, eftersom dottern ofta var sjuk som barn.

Följden blev att hon inte lärde sig svenska – inte mer än enstaka ord som hon plockade upp när hon tittade på barnprogram med döttrarna. Så när hon lämnade hemmet fick hon börja med svenska för invandrare. Sedan har hon gått arbetslös, med undantag för kurser och elva månader i ett kök där hon gjorde pajer för avhämtning.

Nu får hon fått jobb på den tuffa arbetsmarknaden i Göteborg – trots knagglig svenska och begränsad arbetslivserfarenhet.

– Jag är jätteglad, säger hon.

Myrorna ingen dröm
Dilér Sabik, 36, gick direkt från Frälsningsarméns utbildning till ett jobb som brandinformatör på det allmännyttiga Bostadsbolaget. Det började för ett år sedan när Arbetsförmedlingen skickade honom till Myrorna.

Det var inte vad han hade drömt om.

– Jag tänkte: ”Ska jag stå och sortera kläder efter allt som jag har studerat?”

Han och Myrorna sa upp bekantskapen efter en vecka. I stället hamnade han hos Frälsningsarmén. Kursen skulle precis börja och trots att han kom dit som elev fick han ibland hoppa in som lärare.

Hans kunskaper om sådant som datorer och presentationsteknik behövdes nämligen.

Teoretiskt självförsvar
Liksom kunskaperna i kampsport. Dilér Sabik blev svensk mästare i kung fu 2003. Frälsningsarmén anställda gör mycket socialt jobb på fältet och kan hamna i situationer där smockan hänger i luften.

Så han lärde dem självförsvar.

– De kom i träningskläder och var beredda på att köra fysiskt. Men man lär sig inte kampsport på en dag, så jag tränade dem i det teoretiska. Hur ser faran ut? Hur ska man tolka situationen?

Dilér Sabik fick jobbet som brandinformatör trots att han är man. Bostadsbolagen anställer helst kvinnor. Erfarenheten visar att de lättare blir insläppta i folks lägenheter.

Språkkunniga
Språkkunskaperna avgjorde. Han talar turkiska, kurdiska, persiska, engelska, en del arabiska och lite danska. Hans partner Daisy Fuentes kompletterar med spanska och portugisiska.

 Det räcker långt i Göteborgs mångkulturella bostadsområden – om än inte hela vägen. Ibland måste de ta hjälp av andra.

Dilér Sabik föddes i en grotta i Irak. Hans kurdiska familj var på flykt till Iran. Där växte han upp under revolutionsåren när shahen föll och Khomeini tog makten. Efter tre år i Turkiet kom han till Göteborg i början av 1990-talet.

Han har läst allt möjligt på högskolenivå – som teknik och media liksom form och design – och arbetat som fritidsledare i Göteborg och Malmö i många år.

Branden en vändpunkt
Diskoteksbranden i Göteborg 1998 blev en vändpunkt. 63 ungdomar dog och 200 skadades. Han kände många av offren från sitt arbete som fritidsledare. Tre av de skadade var hans syskonbarn.

Han fortsatte som fritidsledare och levde med ”efterarbetet till branden dygnet runt”. Efter ett år fick han nog och flyttade till Malmö. Där fortsatte livet med mer jobb som fritidsledare och mer studier.

Men 2004 återvände han till Göteborg. Han fick bara ströjobb. Via arbetsförmedlingen hamnade han på en kurs i möbeldesign. Ett par månader efter kursen skickades han till Myrorna.

Det slutade med att han fick jobb i september, även om anställningen är tidsbegränsad i ett år.

– Det gäller att visa framfötterna. Tanken är att det här ska vara en väg in till någon sorts fortsatt anställning, säger han.

 


FAKTA / Myrorna
Myrorna har 350 anställda i Sverige och omsätter drygt 200 miljoner.
I runda tal 1 000 personer deltar i arbetsträning hos Myrorna varje år.
Förra året gjorde Myrorna en rekordvinst på 34 miljoner. Allt går till Frälsningsarméns hjälpverksamhet.