LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin öppnar för framtida rutavdrag. Dock vill hon avskaffa skatterabatten för hushållsnära tjänster som den ser ut i dag.

Diskussionen om avdragen fortsätter i dag när Folkpartiet utmanar Vänsterpartiet till debatter om ruts framtid. FP:s partisekreterare Erik Ullenhag skriver i ett brev till sin kollega i V, Anki Ahlsten, att FP tänker göra avdraget till en valfråga. Han föreslår debatter med V i varje län.

Samtidigt ger Wanja Lundby-Wedin sin syn på rutavdragen och framtiden:

– Det vore bra om man hade någon form av möjlighet till tjänster för äldre, som inte ska behovsprövas — att de till en billigare penning kan få hjälp med sysslorna i hemmet. Det vore ett bra sätt att skjuta på inträdet i den kommunala äldreomsorgen och det vore bra för individen och för samhället.

– Men vi vill inte ha ett avdrag där det är så uppenbart att det är de med de högsta inkomsterna som kan nyttja det. Det är helt fel sätt att använda de gemensamma resurserna, säger Wanja Lundby-Wedin till TT:

Hon anser också att det kan behövas hjälp till barnfamiljerna, men anser att mycket kan ske inom ramen för den kommunala barnomsorgen och efterlyser en diskussion om det.

– Kan man återinföra det som förr kallades barnsamariter, som kan hjälpa till när barnen är sjuka. Det finns mycket att göra men då ska det knytas till dem med de största behoven inte största plånboken, säger hon.

TT