Sanningens minut närmar sig för Lavallagen. I dag, torsdag, debatteras frågan i riksdagen. De rödgröna vill skjuta upp lagen i ett år.

Drygt 200 arbetare samlades kring lunchtid i en isande kyla utanför riksdagen.
 

   
 

Läs också: artikeln ”Lavallagen snirklar sig fram” 2010-02-11

 

Läs också: artikeln ”Besked om näsknäpp i morgon?” 2010-02-10

 

Läs också: artikeln ”Ännu oklart om lagen kan skjutas upp” 2010-02-09

 

Läs också: artikeln ”KU dröjer med beslut om Lavallagen” 2010-01-28

 

Läs också: artikeln ”Oppositionen kan fördröja Lavallag” 2009-12-08

   

De fackliga, som i första hand var bussförare från Kommunal, passade på att slå två flugor i en smäll och dels protestera mot en ny kollektivtrafiklag, dels rikta uppmärksamheten mot Lavallagen som debatteras i riksdagen.

Kritiken mot regeringens Lavallag har varit starkt från fackligt håll.

– Den innebär en stark begränsning av den svenska modellen, den modell som Littorin och Reinfeldt talar så väl om, sa LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin som höll ett kort tal utanför riksdagen.

Samtidigt debatterades Lavallagen inne i riksdagens kammare.

Regeringen kommer med sitt lagförslag för att anpassa den svenska lagstiftningen som berör den utländska arbetskraft som tillfälligt jobbar i Sverige, de utstationerade.

De rödgröna partierna anser att regeringens förslag allt för kraftigt beskär fackets möjligheter att kämpa för att samma villkor gäller för utländska arbetare som för svenska. Oppositionen försöker därför skjuta upp lagen i minst ett år, vilket de gör genom att hänvisa till grundlagen.

Just nu, på torsdagseftermiddagen, är det oklart vad försöken att skjuta upp lagen kommer att leda till. Egentligen skulle riksdagen fatta beslut om Lavallagen redan i dag, men en mängd talare finns uppskrivna på talarlistan och troligen hinns inte beslutet med.

En annan fråga är om talmannen kommer att gå med på att Lavallagen ska skickas till konstitutionsutskottet för vidare granskning.

Debatten i kammare var fortfarande het då de drygt 200 fackliga skingrades i den isande kylan på torget utanför.