Förra året betalades det ut 8,8 miljarder kronor i ekonomiskt bistånd (socialbidrag), visar ny statistik från Socialstyrelsen. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2008.

Samtidigt har utbetalningarna av introduktionsersättning till flyktingar ökat med fem procent under 2009 till 2,3 miljarder kronor.

95 procent av kommunerna, 275 stycken, har ökat sina utbetalningar av ekonomiskt bistånd. I 105 av dessa kommuner har utbetalningarna ökat med över 30 procent. I endast tolv kommuner har utbetalningarna minskat.

Fördubbling i Tranemo

Den största ökningen skedde i Tranemo kommun, där ekonomiskt bistånd, exklusive till flyktingar, ökade med 105 procent förra året jämfört med 2008.

Kraftiga ökningar skedde även i Herrljunga med 85 procent, i Norsjö med 88 procent, samt i Osby med 86 procent.

Däremot minskade utbetalningarna för helåret 2009 i bland annat Bjurholm, Lycksele och Säter.

Samband med arbetslösheten

Att beloppet som betalas ut i socialbidrag är högre än på länge kan hänga ihop med lågkonjunkturen, enligt Socialstyrelsen.

– Det går att se lågkonjunkturen i de här siffrorna. Arbetslösheten är fortsatt hög. Man kan förvänta sig att utbetalningarna av ekonomiskt bistånd blir högre i en lågkonjunktur med hög arbetslöshet, säger Josefine Blomkvist, statistiker på Socialstyrelsen.

 

TT