Utländska bärplockare måste i fortsättningen omfattas av kollektivavtal för att få arbetstillstånd. Det innebär att de ska ha en lön på minst 16.300 kronor.

De senaste åren har det inte krävts några sådana ekonomiska garantier för att bärplockare ska få arbetstillstånd i Sverige. Som en följd av det råkade flera hundra thailändska plockare illa ut under förra året. De tvingades efter en usel bärsäsong återvända hem med stora skulder och utan inkomster.
 

   
  Läs också: artikeln ”Bärplockarna får inte sina pengar” 2009-10-19

Läs också: artikeln ”Bärplockarna väntar på räddning i Bangkok” 2009-10-02

Läs också: artikeln ”SN: Bärplockarna har skydd” 2010-03-03

   

Sedan i höstas har Migrationsverket dock arbetat med en förändring för att undvika att fler utländska bärplockare far illa. I dag, onsdag, presenterade verket de nya bestämmelserna.

– Migrationsverket vill med riktlinjerna tydliggöra att alla arbetstagare i Sverige ska erhålla avtalsmässiga löner för sitt arbete, säger Christina Werner på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Hon förklarar att det inte handlar om någon ändrad lagstiftning utan en ändring av tillämpningen av reglerna när det gäller utländska bärplockare.

Kommunal
Först av allt slår verket fast att det är LO-förbundet Kommunal som har organisations- och avtalsrätten. Och att Kommunal ska få möjlighet att yttra sig om de anställningsvillkor som utländska bärplockare erbjuds.

Migrationsverket förklarar att Kommunals ramavtal med arbetsgivarna i Skogs- och lantarbetsgivarförbundet är plockarnas kollektivavtal när de är anställda av företag med verksamhet i Sverige. Lägsta lönen i avtalet är 16.372 kronor i månaden.

För plockare som är anställda av utländska företag som inte har verksamhet i Sverige ska bemanningsavtalet gälla. Lägsta lönen är då 17.730 kronor per månad. De utländska bemanningsföretagen omfattas av avtalet även om de inte skrivit på avtalet.

Ob-ersättning
Dessutom påpekar Migrationsverket att övertidsarbete och arbete på obekväm tid ska ge ytterligare ersättning för de utländska bärplockarna.

– Positivt och bra. Det är skönt att bärplockare ska få lika villkor som alla andra arbetskraftsinvandrare till Sverige, säger Thord Pettersson på LO.

De senaste åren har de thailändska bärplockarna varit anställda av bemanningsföretag i sitt hemland. De svenska bäruppköparna har sedan hyrt in plockarna.

Dessutom har bäruppköparna en viktig roll i och med att de bjudit in vissa bemanningsföretag och också angivit hur många plockare de vill ha. LO:s Thord Pettersson frågar sig vilken roll de svenska bäruppköparna nu får.

– Jag förutsätter att Migrationsverket ålägger bäruppköparna ett visst ansvar för att plockarnas villkor är i enlighet med avtalet, säger han.

Branschen undrar
Ivan Harnesk, ordförande för Skogsbärbranschens intresseförening, är inte förvånad över de nya reglerna.

– Men ingen kan säga vad det betyder. Företagen får sätta sig ner och räkna nu, säger han.