Volvo i Arvika anställer runt 100 personer. Det beror delvis på att försäljningen av lastmaskiner ökar.
– Det är jätteroligt att komma tillbaka, säger Kristina Karlsson, som är svetsare och som blev av med sitt svetsjobb på just Volvo i Arvika förra våren.

LO-Tidningen har i flera artiklar följt jobbkrisen i Arvika. Vi har berättat om Kristina Karlsson och flera av hennes arbetskamrater. Före krisen hade lastmaskinstillverkaren Volvo Construction Equipment i Arvika 1 300 anställda. Nästan hälften av dem förlorade sina anställningarna.

Nu har utvecklingen åtminstone vänt en aning. Det beror förutom på ökad efterfrågan även på att Volvo lägger ner en fabrik i USA.

Kristina Karlsson har inte haft något annat jobb sedan hon sades upp från Volvo. Visserligen har hon fått mycket gjort på gården där hon bor, men det har varit fattigt och de senaste månaderna har hon tappat sugen och inte haft lust att göra så mycket.

Efterlängtat
Hon är en av tretton svetsare som redan börjat jobba. Personalchef Linda Thomasen berättar att företaget sammanlagt nu tänker anställa 100 personer och idag, måndag, var det 18 personer som började sina anställningar.

– Det är fantastiskt roligt. Det är det här vi väntat på, säger personalchefen.

Hon berättar att det är 550 personer som sökt de nya jobben. Sju tidigare anställda hade fortfarande återanställningsrätt och de har fått tillbaka sina arbeten. Volvo vill nu ha folk till detaljtillverkning, logistik och monteringen.

– Med anställningarna möter vi den prognos vi har, säger Linda Thomasen.

Visstidsanställningar
Kristina Karlsson är inte tillsvidareanställd. Hon har en visstidsanställning fram till årsskiftet. Alla som nu anställs får visstidsanställningar.

IF Metalls ordförande Rune Olsson kan ha viss förståelse för att företaget visstidsanställer. Ingen vet ju hur bestående uppgången är. Samtidigt är han säker på att Volvo kommer att ge de visstidsanställda fasta jobb om orderingången håller i sig.

Fackordföranden berättar att Volvo diskuterat inhyrning av personal med klubben, som säger högst 20 inhyrda.

– Egentligen vill vi inte ha någon inhyrning alls, men nu har vi satt gränsen vid 20 personer, säger Rune Olsson.