Om en månad löper avtalen för industrin ut. Helgens spurtförsök vid förhandlingsborden räckte inte hela vägen. I dag tar industrins medlare Opo över förhandlingarna.

 Det förhandlades intensivt på flera avtalsområden inom industrin i helgen. Men inga förhandlingar gick i mål, och därför får Opo i dag ta sig an uppgiften att ena parterna.

– Det är fortsatt bökigt med inhyrningsfrågan och så länge vi inte löser den kommer vi inte vidare, säger Matts Jutterström, avtalsansvarig på Pappers.

Pappers och Skogsindustrierna ska fortsätta förhandlingarna i dag och räknar med att förhandla på egen hand samtidigt som processen med Opo pågår.

– Vi har en del frågor som vi helst vill lösa utan att lämna dem till Opo, säger Matts Jutterström.

Två krav släppta
Han berättar också att Pappers hittills släppt två krav som facken inom industrin enats om att driva. Det första gäller att de anställda ska få utbildning i stället för uppsägning vid arbetsbrist.

– Så fort vi säger det, kommer arbetsgivarna dragandes med krisavtalsregler, lokal dispositivitet, fan och hans moster. Vi vågar inte låta den frågan gå till Opo.

Pappers har också släppt kraven som gäller rätten till kvalitetssäkrad företagshälsovård.

– Vi har redan regler och bra ordning och reda på det området, så därför behöver vi inte driva det.

Sista försök med bemanningsfrågan
Även fackförbundet GS förhandlade på flera avtalsområden i helgen, men lyckades inte heller komma fram till någon överenskommelse.

GS ska tillsammans med Pappers träffa Skogsindustrierna och Trä- och möbelindustriförbundet (TMF), för att göra ett sista försök med bemanningsfrågan i dag, men GS avtalssekreterare, Tommy Andersson, tror att det blir svårt. Han säger att Opo nu har ett svårt uppdrag, och att GS redan har dragit igång sin konfliktorganisation, så att facket är redo för en eventuell konflikt.  

– Än är det för tidigt att säga om det blir så, men det känns som om en konflikt rycker allt närmare, säger Tommy Andersson.

På några punkter har GS förhandlingar ändå varit konstruktiva. Det gäller främst avtalen med TMF där en lösning är nära både när det gäller arbetstidsavtal och anställningsformer.

– Men om vi inte kommer överens om bemanningsfrågan faller ju allt det andra också, säger Tommy Andersson.

GS har också precis som Pappers släppt kravet på utbildning i stället för uppsägningar.

– Arbetsgivarna satte en prislapp på det, och det var inte beredda att förhandla om säger Tommy Andersson.

Det största industriförbundet, IF Metall, förhandlade också på flera stora avtalsområden i helgen och avtalsdelegationerna för teknikavtalet (verkstadsindustrin), stål- och metallavtalet, allokemiska avtalet (läkemedelsbranschen, plast-, färg- och gummiindustrin) och kemiska fabriker var inkallade.

Frågor kvar
Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare för IF Metall säger att det hänt saker i förhandlingarna, men att det fortfarande finns frågor kvar att lösa på alla områden.

– Vi har en del kvar. Att det hänt saker betyder inte att det är klart och lönefrågan lämnar vi helt åt Opo, konstaterar han.

Det innebär att Opo i dag träder in i samtliga förhandlingar på industrins område. Under dagen ska medlarna träffa parterna och göra upp en plan för det fortsatta arbetet.