Den amerikanska senaten godkände på onsdagen ett jobbpaket för 15 miljarder dollar. Beslutet togs med stöd från 13 republikaner som bröt mot partilinjen.

Stimulanspaketet antogs med rösterna 70—28. Det är det första beslutet i senaten som tas med så stort stöd från republikaner sedan president Barack Obama tillträdde för ett år sedan. Demokraternas gruppledare Harry Reid lyckades locka med sig republikanerna efter att ha bantat paketet, som ursprungligen hade en prislapp på 85 miljarder dollar.

Arbetslösheten har envist bitit sig fast på en hög nivå och är för närvarande 9,7 procent. Centralbanken Federal Reserves (Fed) chef Ben Bernanke lade samma dag fram sin halvårsrapport för kongressen. Han bedömer att arbetslösheten kommer att ligga kvar på en hög nivå de kommande månaderna.

Fed är ännu inte redo att överge sin extrema lågräntepolitik i ansträngningarna att hålla den tänkta ekonomiska återhämtningen på rätt kurs.

Bernanke sade att tillväxten blir måttlig och varnade för att arbetslösheten kommer att minska långsamt de närmaste åren.
 

TT