Har du haft svårt att ta dig till jobbet i vintervädret? Blir du sen har arbetsgivaren all rätt att dra av på lönen. I praktiken drabbar det nästan bara arbetare.

– Vi har timlön och jobbar från klockan 06.30 till 15.30, säger Roger Johansson på Byggnads avdelning i Stockholm. Är du inte i tid, så har du inte gjort dina åtta timmar. Det betyder löneavdrag, och normalt en muntlig eller skriftlig erinran.

Det sistnämnda kan byggnadsarbetarna slippa när förseningen beror på trafiken. Men någon lön för den tid de sitter fast i försenade tåg är det inte tal om. Byggande är ett lagarbete, och den som är sen ställer till det för de andra i laget.

Och att tvista för att få ut full lön trots förseningen vore lönlöst. Det rättsliga läget är glasklart, förklarar Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd.

– Man måste stå till arbetsgivarens förfogande för att ha rätt till lön. Fungerar inte trafiken, så får den anställde ta smällen.

Men en rundringning bland arbetsgivare i Stockholm, där flest drabbats av förseningar i kollektivtrafiken den här vintern, pekar på att få grupper behandlas så strängt som byggnadsarbetarna.

Flextid
Pontus Sjöstrand, förhandlingschef vid Stockholms stad med 40.000 anställda, betonar visserligen att arbetsgivaren har rätt att göra löneavdrag. Men chefer vid ett par slumpvis valda förvaltningar förklarar att löneavdrag inte kommer att göras för dem som kommit sent då tunnelbanan och pendeltågen stått stilla. De många anställda som har flextid förväntas däremot ta igen sina försenade ankomster vid något annat tillfälle.

Kommunals sektioner vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Danderyds sjukhus och Norra Stockholms län har inte fått några frågor om löneavdrag, eller rapporter om att medlemmar skulle ha drabbats.

– Sådana fall skulle möjligen kunna dyka upp när lönebeskeden kommer i mars, säger Carina Lenngren, Kommunalordförande vid Huddinge sjukhus, vars tre fackligt arbetande kollegor arbetade hemifrån i måndags i stället för att ge sig ut i kollektivtrafiken.

Att arbeta hemifrån är ett alternativ för många tjänstemän. För den som har ett manuellt arbete går inte det. De måste vara på plats.

Byter pass
I princip skulle löneavdrag därför kunna bli aktuella på Ikeas varuhus i Barkarby med 550 anställda. Men det har inte skett, enligt varuhuschefen Cecilia Fritzon Gårdnäs.

– Så långt det är möjligt får de som blir försenade byta pass med arbetskamrater som har kommit i tid. Det har fungerat bra, delvis därför att vi har en lugn period så här års.

– Normalt skrivs försenade ankomster upp i en pärm, men det har vi inte gjort nu.

SL, som ställt in tunnelbanor och pendeltåg samt saknat bussar, har inga planer på att kräva sin egen personal på ersättning för att de inte hinner i tid till jobbet.

– Att vi skulle gå ut och kräva några löneavdrag för våra anställda känns surrealistiskt, sa pressekreteraren Jesper Pettersson i veckan till Dagens Nyheter.


FAKTA / Respengarna tillbaka?

I Stockholm kan den som hittar en taxi få tillbaka hela utlägget från SL om tåg, tunnelbana eller bussar är minst 20 minuter försenade.
SJ har vacklat i veckan om vad som gäller under de stora snöförseningarna. Resegarantin ska normalt dock gälla vid tågförseningar över 60 minuter, oavsett sträcka. Resenären får då kontantersättning motsvarande 25 procent av resans värde. Vid förseningar över 120 minuter är ersättningen 50 procent av resans värde.