Sandvik vill förlänga krisavtal
Ledningen för Sandvik vill förlänga krisavtalen på företaget för att efterfrågan ökar för långsamt. Facket säger att någon förlängning inte behövs.
– Affärsläget är bekymmersamt och behovet att ha låga kostnader kvarstår, säger Sandviks informationsdirektör Anders Wallin.
Idag presenterade företaget resultatet för fjärde kvartalet förra året och det var sämre än väntat. Finanschef Ola Salmén säger till TT att efterfrågan ökar från en låg nivå och den ökade försäljningen sker till viss del från lager.
– Sandvik driver politik när de vill förlänga krisavtalet. Det finns inga skäl att göra det. När Sandvik delar ut 1 kronor i aktieutdelning kan det inte längre vara någon kris, säger Bo Boström, ordförande för IF Metalls koncernfack.
"Alternativet är uppsägningar"
Krisavtalet på Sandvik innebär 80 procents arbete och 89 procents lön, men Bo Boström säger att bara 5 procent av metallarbetarna verkligen arbetat på krisavtalet. Resten har haft kvar sin vanliga arbetstid och lön.
På det svarar företagets informationsdirektör Anders Wallin att det handlar om ett balanserat synsätt.
– Alternativet till krisavtal är uppsägningar. Aktieutdelningen har inte med det att göra. Företaget måste måna om alla och aktieägarna är nog de som fått ta mest stryk i och med att aktieutdelningen sjunker kraftigt.
Slut sista mars
Alla IF Metalls krisavtal går ut sista mars. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att Scania är det enda företag som han känner till som tidigare begärt förhandlingar om ett förlängt krisavtal.
På teknikområdet finns flest krisavtal och Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe säger att diskussionen om förlängning är aktuell på många företag. Enligt honom avvaktar företagen nu utgången av avtalsrörelsen, där arbetsgivarna vill att det centrala kollektivavtalet ska bli lokalt förhandlingsbart.