Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Rättvisekoll hela vägen

BOKNOTIS. I Dagens rätt: om makt, mat och människovärde vill journalisterna Gunnar Brulin och Malin Klingzell-Brulin göra människorna bakom maten synliga.

I stället för att välja det numera så vanliga konsumentperspektivet riktas fokus snarare mot dem som faktiskt sår, skördar och förädlar vår mat.

För författarnas tes är denna: makten över maten förändras inte genom konsumentval utan genom mindre marknad och mer demokrati.

Vem rostar kaffet?
Brulin och Klingzell-Brulin visar bland annat att vissa sorters Rättvisemärkt kaffe rostas hos företag som saknar kollektivavtal.

Att det är svårt att få med alla bitar i det etiska pusslet visar även den ekologiska kedjan Whole Foods, vars grundare John Mackey har liknat facket vid herpes.

Unilever gömmer sig
Som konsument kan man givetvis välja bort att köpa etiska produkter från företag som man inte vill stödja.

Men handeln är komplex, och maktstrukturerna många gånger dolda, som i fallet Unilever.

Företaget förblir anonymt bakom en stor mängd kända varumärken, som Knorr, Slotts senap och Pepsodent.

Trots allt en konsumentguide
Inte heller framgår det av innehållsförteckningen att räkorna i våra matbutiker ofta skalas av barn till burmesiska migrantarbetare i Thailand, men även detta synliggörs av Brulin och Klingzell-Brulin.

Intressant nog blir därför Dagens rätt – trots författarnas egna tvivel och ambitioner på det motsatta – ändå till en angelägen läsning för den medvetna konsumenten.

Bok:
Dagens rätt: om makt, mat och människovärde.
Författare:  Gunnar Brulin och Malin Klingzell-Brulin.
Förlag: Bilda.

Ellen Albertsdóttir
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn