Mjukare regler för långtidssjuka märks inte i Försäkringskassans prognoser
Regeringens nya, något mjukare regler för vilka långtidssjuka som kan få sjukpenning får så liten effekt att den inte märks i Försäkringskassans prognoser.
I december beslutade riksdagen i all hast om nya regler i sjukförsäkringen från och med 1 januari 2010. Reglerna kom till efter att cancerläkare den 2 december slagit larm om att kroniskt sjuka tvingades ut på arbetsmarknaden, trots smärtor och biverkningar av cancerbehandlingen.
I sin senaste prognos för utgifterna i sjukförsäkringen har Försäkringskassan analyserat de nya reglerna – och funnit att de i alla fall inte får så stor betydelse att det går att mäta. Effekterna ”blir troligen så ringa att de inte påverkar utgiftsprognoserna”, heter det i prognosen.
38 procent väntas komma tillbaka
För enskilda personer kan förstås de nya reglerna vara viktiga ändå. Men de kommer inte att leda till fortsatt sjukpenning för mer än något eller några hundratal.
I prognosen, som sträcker sig fram till 2014, bedömer Försäkringskassan också hur många personer som kommer att bli av med sin ersättning därför att de passerar tidsgränserna i sjukförsäkringen. Tidigare uppskattningar ser ut att stå sig, vilket betyder ungefär 16.000 utförsäkrade i januari 2010 och 54.000 för hela 2010.
Försäkringskassan har tidigare sagt att drygt en tredjedel av de utförsäkrade väntas komma tillbaka och begära sjukpenning på nytt efter tre månader i Arbetsförmedlingens program. I den nya prognosen preciseras bedömningen: 38 procent av de utförsäkrade väntas tillbaka som sjukskrivna inom 180 dagar. De syns som en ökning av antalet sjukfall längre än 30 dagar från och med april 2010 och ett par år framåt.
Ny vända
När de utförsäkrade återvänder är de förmodligen lika sjuka som de var när de åkte ut ur sjukförsäkringen. Försäkringskassan räknar därför med att de kommer att gå igenom en ny vända med sjukpenning plus förlängd sjukpenning, totalt två och ett halvt år. För att sedan åka ut ur försäkringen för en ny omgång som arbetssökande. Och så vidare.
Rundgången skulle förstås kunna brytas av att de här personerna får sjukersättning tills vidare. Men det lär de inte få, enligt Försäkringskassans prognos. Villkoren för permanent sjukersättning har skärpts, så att den bara beviljas när arbetsförmågan är förlorad för alltid.
Den senaste tolvmånadersperioden har 22.000 personer beviljats sjuk- och aktivitetsersättning, mot 37.400 samma period föregående år. Det är en minskning med 41 procent, och ett kvitto på att de skärpta reglerna för sjuk- och aktivitetsersättning har effekt.
FAKTA / De nya reglerna
De nya regler som riksdagen godkände i december innebär att den som har fått förlängd sjukpenning i maximala 550 dagar kan få fortsatt förlängd sjukpenning i vissa fall. Det gäller den som får sjukhusvård eller omfattande vård i hemmet, den vars hälsa allvarligt skulle äventyras av att delta i ett arbetsmarknadsprogram, och den som på grund av sjukdom fått en så avgörande förlust av verklighetsuppfattningen att han eller hon inte kan tillgodogöra sig information.
Dessutom kan den prövning av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden som normalt görs efter 180 sjukdagar skjutas upp om den anses ”oskälig”.