Många lämnar in saker i december för att klara julfirandet. Men många kommer också och hämtar ut prylarna igen efter helgerna, berättar Peter Sandberg som är kontorschef för en pantbank i Stockholm.
 

 

Kris och jul innebär strålande tider för pantbanken. Men det är inte folk på ruinens brant som pantsätter sina ägodelar. Många vill bara ha extra kontanter till jul.

Över hela landet arbetar pantbankerna för högtryck. Extra pengar till julklappar, och julklappsjakt bland de inlämnade prylarna, gör att fler än vanligt rycker i dörrarna.

Och även de mest luxuösa kvarter har sina pantbanker. På Östermalm i Stockholm har Pantbanken Sverige funnits i samma lokaler sedan 1866. Här är Peter Sandberg kontorschef.

– Många väljer att hämta ut sina saker i december för att kunna ordna en fin middag. Det kan vara bestick eller halsband, broscher eller liknande. Men många kommer tillbaka med sakerna igen efter helgerna, säger han.

Försäljning hör till undantagen
Men december är också den tid då pantbankerna säljer som allra mest. Orsaken är densamma. Här finns guld och ädelstenar att smycka sig med eller ge bort på julafton.

Det som säljs är outhämtade attiraljer som inte har sålts under de veckovisa auktionerna på nätet, där de först bjuds ut. Men försäljning hör till undantagen.

Hela 90 procent av varorna hämtas ut, en andel som hållit sig ganska konstant genom åren.

Det är inte heller, som många tror, försäljningen av outhämtade varor som pantbankerna lever av. Vinsten uppstår i stället, som på vilken bank som helst, genom den ränta kunden betalar – i dag 3,25 procent per månad.

Har kontorschefen Peter Sandberg då själv pantsatt några ägodelar?

– Nej, men när jag var liten pantsatte min morbror några saker från släkten – som min mamma senare löste ut.

Många lån är tillfälliga, men butiken har också en hel del stamkunder som återkommer flera gånger i månaden.

Alla får sina lån på fyra månader. Om någon inte hämtar ut sina saker skickar banken ut påminnelsebrev och behåller varan i ytterligare två månader. Först därefter säljs den.

Guldpriset styr
Efter försäljningen tar pantbanken ut den skuld som har uppstått i form av obetald ränta, till det läggs 15 procent av försäljningsvärdet i auktionsavgift och resten går tillbaka till den ursprunglige ägaren.

– Ibland tycker personerna att de inte vill ha tillbaka sakerna och låter dem medvetet gå på auktion. Men det påverkas egentligen inte om det är kris eller inte. Snarare styr guldpriset.  Om det är högt försöker alltid fler få en extra förtjänst genom att sälja sina guldsmycken, säger Peter Sandberg.

Men visst finns här också de som är i ekonomisk knipa. De som behöver pengar direkt och som inte kan få dem på annat sätt. Peter Sandberg har upptäck en återkommande orsak till att svenskarna behöver pengar.

– Tandläkaren. Ofta är det äldre som står inför en stor behandling. Så de kommer hit och pantsätter sina värdesaker.

Det är en ständig ström av kunder in i de åldriga lokalerna. Medelåldern är relativt hög denna eftermiddag, men enligt Peter Sandberg är det en tillfällighet. Alla, från 18 år och uppåt, lämnar in sina saker eller tittar på varor som bjuds ut.

Sms-lånen har på senare år seglat upp som ett sätt att snabbt låna pengar. Har det påverkat pantbanken?

– Absolut. Inte så att de konkurrerar med vår verksamhet, men det kommer in folk som behöver pengar för att lösa in sina sms-lån. Det hemska med sms-lån är ju att skulden kvarstår fullt ut om man inte kan betala den, och den blir bara större och större. Här har kunden ändå ett värde i sina varor och de förlorar bara räntan och avgifterna.

Ökad omsättning
Även krisen spelar in och omsättningen har ökat med 23 procent det senaste året.

– Också i normala fall följer verksamheten konjunkturen, men kanske inte som många tror. I högkonjunktur lånar fler för att konsumera och i lågkonjunktur lånar fler för att betala räkningar.

Pantbanken på Östermalm skiljer sig ändå lite från andra butiker.

– Här är det mycket guld, ädelstenar, bestick och liknande som pantsätts, och det genomsnittliga värdet är något högre. På vårt Södermalmskontor är det mer musikinstrument och liknande.

Mellan 30 och 60 personer kommer in för att köpa något under en normal dag, och ungefär lika många för att pantsätta varor.

Men tyvärr brukar folk inte få ut vad har tänkt sig.

– Nej, många läser in ett affektionsvärde i sina gamla saker. Men vi går bara på vikten av guldföremålen, om det inte är någon specialdesign eller speciell sten i eller liknande.  Men det är mycket roligare de gånger kunderna får mycket mer än vad de tror, säger Peter Sandberg.


FAKTA / Så mycket kostar det att panta värdesaker

Effektiv ränta är:
Lån på 10.000 kronor    39 %
Lån på 25.000 kronor    27 %
Den ränta du betalar på Pantbanken Sverige ligger på 3,25 procent per månad. Därtill kommer en engångsavgift på 20 till 40 kronor, plus i vissa fall 35 kronor för avi- och påminnelseavgifter.
Som andra banker är pantbankerna skyldiga att redovisa effektiv ränta, alltså ränta och avgifter omräknade till ränta per år.

FAKTA / 90.000 lån lämnade Pantbanken Sverige ut i år
Lånen motsvarar ett värde av 460 miljoner kronor.
En del värdefulla föremål drar upp genomsnittet till cirka 5.000 kronor per vara, men medianvärdet ligger på mellan 2.500 och 4.000 kronor per vara, beroende på kontor.  Närmare det högre värdet på Östermalm och närmare det lägre på Södermalm.
Pantbanken tar i princip emot alla typer av värdesaker, men måste enligt lag kunna förvara dem på ett säkert ställe. Därmed är det mest mindre varor som lämnas in.
De två största pantbankskedjorna i Sverige är Svensk Pantbelåning och Pantbanken Sverige.