IF Metall kommer att få stöd av de andra LO-förbunden för att få igenom en reglering av inhyrningen. Det ömsesidiga stödet är en bärande del av LO-samordningen i avtalsrörelsen.

Tanken är att något avtal inom industrin ska gå först och sätta märke för resten av arbetsmarknaden. IF Metall kommer med mycket stor säkerhet få en central roll när det gäller att sätta märke  för lönen och när det gäller andra krav.

– Det är självklart att vi backar upp IF Metall när det gäller inhyrningskravet och annat. Det är svårt att orda om vad det kan bli, men ytterst handlar det om att ställa upp på de sympatiaktioner som IF Metall begär, säger Målarnas ordförande Lars-Åke Lundin.

I LO-samordningen finns krav på en reglering av inhyrningen av personal och syftet är att uppsagdas återanställningsrätt inte ska kränkas.

Debattartikel
Sekos ordförande Janne Rudén säger i stort sett samma sak som Målarnas ordförande.

– Ställer vi inte upp på IF Metall så är det inte mycket till samordning. Först måste vi dock se hur det går för IF Metall och vad de vill. Stödet kan handla om allt från blockader till rena sympatistrejker, säger Janne Rudén.

Facken i 6F har idag ett debattinlägg i Dagens Nyheter där de argumenterar mot företagens möjligheter att säga upp de egna anställda och ersätta dem med inhyrd arbetskraft. 6F är ett samarbetsorgan inom LO och i 6F ingår förutom Målarna och Seko även Elektrikerna, Byggnads, Transport och Fastighets.

Folkligt stöd
I inlägget berättar de om en undersökning som de låtit Novus Opinion göra. Enligt den tycker 77 procent av folket att det är fel att företag säger upp egna anställda och tar in folk från bemanningsföretag istället. Dessutom anser 81 procent av LO-medlemmarna att facket ska gå i konflikt för att sätta stopp för att anställda ersätts av inhyrd personal.

IF Metall kommer att förhandla med Teknikföretagen, vars förhandlingschef Anders Weihe är tveksam till att LO-medlemmar är beredda att gå strejk för att reglera inhyrningen.

– För att det ska bli konflikt så förutsätter det att IF Metall går ut i strid i den här frågan och det har jag spontant svårt att tro att vi hamnar i konflikt med facket kring inhyrningen, säger han.

Hans uppfattning är också att en sådan begränsning av inhyrning av personal strider mot bemanningsdirektivet och i en sådan situation anser han att det vore konstigt med en konflikt som tar strid mot innehåller i ett EU-direktiv.