Klimatförhandlingarna i Köpenhamn blev ett fiasko. Det menar Europafacket som kräver att EU nu lovar att återuppta förhandlingarna.

Europafacket är starkt kritiskt till klimatförhandlingarna som till slut ledde fram till en urvattnad överenskommelse under helgens toppmöte i Köpenhamn. Inte bara när det gäller klimatet, utan även socialt och för framtida internationella förhandlingar.

– Vi bevittnade förhandlingar där varje parter ville vara den med det lägsta budet, säger Europafackets generalsekreterare John Monks i en kommentar. 

Europafacket vill nu att EU under nästa tar tag i klimatförhandlingarna, och utgår från betydligt högre, och mer bindande, ambitioner än de beslut som fattades under helgen i Köpenhamn. Om inget görs, anser Europafacket att vi kan vänta oss ännu värre konflikter kopplade till brist på resurser. Särskilt drabbade blir redan fattiga och utsatta.

 

FAKTA / Köpenhamnsöverenskommelsen
I dokumentet från Köpenhamn nämns inte när ett nytt klimatavtal bör vara klart. Tidigare har det talats om 2010. Det nämns inte heller några specifika mål för utsläppsminskningarna. Tidigare har man åtminstone sagt att utsläppen bör reduceras med 50 procent till 2050.
Nästa inplanerade klimatmöte äger rum i Bonn i Tyskland i juni.
Om ett år, i december 2010, ska länderna stråla samman i Mexiko till ett nytt toppmöte. Det är utomordentligt viktigt att det mötet blir en framgång. Även om inte resultatet blir ett nytt bindande klimatavtal måste man kunna visa att man tagit ytterligare steg på vägen mot ett sådant.
Källa: TT