Saab läggs ned. Förhandlingarna om att sälja Saab till Spyker Cars kan inte avslutas meddelade GM i dag.

Arbetet med att avveckla Saab kommer nu att inledas.

"Vi kommer att i nära samarbete med Saab avveckla verksamheten på ett ordnat och ansvarsfullt sätt. Detta är inte någon konkurs", säger ordföranden för GM Europa, Nick Reilly, i ett pressmeddelande från General Motors.

Han poängterar också att GM räknar med att Saab ska kunna betala sina skulder till långivarna.

GM:s vd och styrelseordförande Ed Whitacre berättade i tisdags att Spyker Cars var den enda kvarvarande spekulanten. Han trodde då att en affär före tidsgränsen vid månadsskiftet december-januari var möjlig, men sa också att om affären spricker återstår bara nedläggning.

Och i dag kom beskedet att det fanns frågor som inte gick att lösa i förhandlingarna med Spyker Cars och att Saab kommer att läggas ned.

 

Omkring 8 000 jobb i Västra Götaland kan försvinna när Saab läggs, enligt en studie från statliga Tillväxtverket. Saab har cirka 3 500 anställda, men uppsägningar väntas också hos underleverantörer och en lång rad serviceföretag samt offentliga arbetsplatser.