Sjukförsäkringen, som hittills främst varit regeringens huvudvärk, blir en bricka också i den kommande avtalsrörelsen. Det handlar om flera miljarder kronor.
 

 

Den sjunkande sjukfrånvaron och färre förväntade framtida förtidspensionärer sänker priset kraftigt för den avtalade sjukförsäkringen. Det betyder lägre arbetskraftskostnader än tidigare under avtalsåret 2010, vilket beskrivs i artikeln här intill.

Att det därför blir strid om miljarderna är ingen djärv gissning.

Förhandlingarna underlättas
Löntagarnas organisationer hävdar visserligen inte rakt av att utrymmet för löneökningar växer i motsvarande grad. Men återbetalningen och den sänkta premien tas som intäkt för att de stundande förhandlingarna underlättas.

Högsta prioritet bland de fackliga förhandlarna är i stället att försöka förbättra existerande försäkringar med hjälp av de återbetalda miljarderna och förväntade lägre kostnader i framtiden.

Det pågår redan förhandlingar mellan LO och Svenskt Näringsliv om förbättringar inom den avtalade sjukförsäkringen, omställningsförsäkringen och bättre ekonomiskt stöd vid rehabilitering. Men arbetsgivarna är svårflirtade så här långt.

En uppgörelse om olika insatser på försäkringsområdet skulle naturligtvis lyfta bort en del av det tryck som annars kan uppstå i löneförhandlingarna.

Men det omvända gäller också. Ingen uppgörelse betyder med säkerhet hårdare tryck i lönerörelsen.

Inga överraskningar
Förutom de överraskande försäkringsmiljarderna har upptakten av avtalsrörelsen så här långt inte innehållit några större överraskningar.

Höstens olika utspel från både arbetsgivarna och facken har innehållit alla viktiga ståndpunkter. Nu har samma uppsättning krav och motkrav fästs på pränt och överlämnats till motparten.

En förändrig värd att notera, jämfört med ett halvår eller tre månader tillbaka, är konjunktursignalerna.

Från en rad olika håll har rapporteras aningen bättre ekonomiska siffror och samtidigt är prognoserna är mindre dystra. Det borde rimligen förenkla de förestående förhandlingarna om fackens krav på löneökningar.

Positionerna är intagna
Under rubriken nyheter kan också arbetsgivarnas krav på öppningsklausuler sorteras in. Det är en avtalad rätt att lokalt avvika från (läs: underskrida) bestämmelserna i det centrala riksavtalet. Arbetsgivarnas starka betoning av att kunna variera arbetstider är också tydligare än på länge.

Inriktning, argumentation och krav följer annars de linjer som drogs upp för ett halvår sedan på arbetsgivarsidan.

Och i det fackliga lägret har kravspecifikationerna inte ändrats det senaste kvartalet.

Positionerna är intagna – det är dags att börja.