Åsa Moström hämtar sin sexåring Gustav på fritids efter jobbet. Den här dagen slutar hon klockan 14 så hon hinner, men ibland börjar hon vid sjutiden på morgonen och slutar vid 21-tiden på kvällen. – Vi borde åtminstone hinna träffa våra barn, säger hon.
 

Häromdagen började Åsa Moströms sexåring gråta när hon skulle gå till jobbet. Det kändes.
— Visst ska vi jobba på kvällar och helger, men vi borde åtminstone hinna träffa våra barn, säger hon.

Arbetsdagar på 14 timmar, mer arbete på helger och färre anställda. Det har blivit verklighet för de anställda i äldrevården i Karlstad i höst. Politikerna vill spara in tolv miljoner kronor.

 

Läs också: Artikeln "Avtal stoppade delade turer" 2009-12-18

Läs också: Artikeln "Delade turer redan i Örebro, Uppsala, Mölndal, Tierp, Halmstad, Trelleborg" 2009-12-18

   

Åsa Moström är undersköterska på demensboendet Fryken i Karlstad. Den 1 oktober minskade hennes arbetsgrupp från åtta till sex personer. De som är kvar ska jobba varannan helg i stället för drygt var tredje.

På sex veckor ska de jobba fem dubbla turer – arbetsdagar som börjar vid sjutiden på morgonen och slutar någon gång runt klockan 21 – med två eller tre timmars rast mitt på dagen.

Tidigare jobbade de två dubbla turer på åtta veckor. Och då enbart på helger. Nu infaller tre av fem dubbla turer på vardagar.

– Det är värre än på 70-talet. Då jobbade vi också dubbla turer, men bara på helgerna, berättar Inga-Maj Thyberg, vice ordförande i Kommunals sektion i Karlstad.

Åsa Moström är mamma till Hanna, 11, och Gustav, 6. Hon har en man som ställer upp, men det nya arbetsschemat ger henne dåligt samvete för barnen. Det har blivit fler arbetsdagar där de sover både när hon går till jobbet och när hon kommer hem. Hon skulle vilja engagera sig mer i barnens läxor och fritidsaktiviteter.

– Jag vill arbeta med människor, men det borde vara möjligt att förena arbetet med ett familjeliv, tycker hon.

Wenche Widme är undersköterska på ett servicehus i stadsdelen Våxnäs och mamma till Wictor, 13, och Hugo, 8. Hon berättar om en lördag nyligen när hon jobbade från tidig morgon till sen kväll, med tre lediga timmar mitt på dagen.

Det tar henne en halvtimme att komma till jobbet, så hon hann vara hemma i två timmar. Sedan fick hon försöka förklara för Hugo varför hon måste tillbaka när hon nyss hade kommit. Det var mer än åttaåringen klarade att ta in.

– Han brukar fråga: ”Varför kan du inte ha ett vanligt jobb, mamma?”

Wenche Widme jobbar 80 procent. Det har aldrig varit det samma som 32 timmar i veckan – men nu kan hennes arbetsveckor vara allt från 17 till drygt 45 timmar. Arbetsdagarna varierar mellan 3,5 och 13,75 timmar.

Det nya schemat rullar på nio veckor. På den tiden jobbar hon tre helger plus en lördag. Då är alla arbetsdagar långa. Arbetstiden på helger blir 85 timmar på nio veckor.

Ibland träffar hon inte barnen mellan fredag morgon och måndag eftermiddag.

Pussel
Hennes man har dygnet runt-jour var sjätte vecka. Då rycker hennes mamma in och tar hand om barnen vid behov.

– Det är ett himla pusslande. Jag förstår inte hur ensamstående föräldrar får det att gå ihop, säger hon.

Hon har jobbat i 23 år i äldrevården. Kollegan Anette Magnusson, undersköterska på demensboendet Fryken, har jobbat i 27 år.

Båda är överens. Hjälpmedlen har blivit bättre – men allt annat har bara blivit sämre.

Det nya schemat går ut över både privatlivet och arbetslivet.

– Vi blir trötta och gör inget bra jobb. Och så talar de om att göra vårdyrket attraktivt. Om de unga får veta hur det är kommer de inte att vilja arbeta i vården, säger Anette Magnusson.

Nya tuffa scheman

Politikerna har bestämt att den kommunala äldrevården ska ha samma bemanning som Attendo och Carema. Det betyder att 32 årsarbetare ska bort i äldre- och handikappomsorgen i Karlstad. Det blir knappt 50 människor.

Det här har tvingat fram nya tuffa scheman – men vård- och omsorgsnämndens ordförande Christian Norlin (S) beskriver arbetstidsschemat på Fryken som ”ett skräckexempel”.

– Jag har besökt flera vårdboenden. Där man klarat bemanningen utan att införa lika dåliga scheman, förklarar han.

Scheman sammanställs
Kommunals sektionsordförande Margareta Styffe håller inte med.

– Det är nästan lika jäkligt överallt, anser hon.

Varje vårdboende lägger sitt eget schema. Kommunal håller på att samla in scheman från samtliga arbetsplatser i Karlstad kommun. Resultatet ska redovisas för politikerna.

– Sedan får vi sätta oss ner och diskutera hur man kan få bort den typen av scheman som finns på Fryken, säger Christian Norlin.

FAKTA / Krisen i Karlstad
Karlstad kommun får in 800 miljoner kronor mindre i skatter nästa år på grund av krisen. Regeringens extrapengar ger 63 miljoner.
Vård- och omsorgsnämnden räknar med ett överskott på mer än 20 miljoner i år. De pengarna behövs 2010. Ingen fast anställd sägs upp. I stället är det vikarier och timanställda som åker ut.