Tuffa förhandlingar väntar i livsmedelsindustrin. Livs ser arbetsgivarnas avtalskrav som en ren provokation.
– Deras krav är helt oacceptabla, säger Hans-Olof Nilsson, förbundsordförande.

I dag växlade Livs avtalskrav med sin största motpart Livsmedelsföretagen. Fackets krav bygger på samordningen inom LO och plattformen för facken inom industrin. Det innebär löneökningar på 620 kronor, eller 3,57 kronor i timmen.  Livs kräver också att alla ska garanteras löneökningar på 2,88 kronor i timmen, vilket är något mer än individgarantin i den gemensamma plattformen.

En annan viktig fråga för Livs är att inhyrningen av arbetskraft regleras så att företag inte kan runda las. Facket vill också se rejäla satsningar på rehabilitering av sjuka.

– Det är samma krav som i industriplattformen. De branschspecifika kraven återkommer vi till när förhandlingarna börjar, säger Livs ordförande Hans-Olof Nilsson.

Arbetsgivarna vill ha kort avtal
Arbetsgivarna i Livsmedelsföretagen (Li) vill inte ha några löneökningar alls i de centrala avtalen, utan bara lokala löneökningar. De föreslår i övrigt att det nuvarande avtalet förlängs med oförändrade villkor och att avtalsperioden blir kort.

– Mot bakgrund av de krav facken inom industrin presenterar saknas förutsättningar för konstruktiva förhandlingar om långa avtal på ansvarsfulla kostnadsnivåer, säger Li:s förhandlingschef Anna Nordin i en kommentar på organisationens hemsida.

Facket ser rött
Men arbetsgivarna vill göra en stor ändring i avtalet. De vill införa en så kallad öppningsklausul som gör det möjligt att göra avsteg från avtalet lokalt. Kravet får facket att se rött.

– De föreslår inte nollavtal utan ett lönesänkningsavtal. De vill ha öppningsklausuler för att kunna förhandla bort OB och andra ersättningar lokalt. Det är en ren provokation, säger Hans-Olof Nilsson.

Förhandlingarna om ett nytt avtal för de runt 30.000 anställda i livsmedelsindustrin drar igång på allvar den 19 januari.